Lidové noviny

Trápení legendy? Jágr nezáří

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Hned zkraje sezony začal Jaromír Jágr přepisovat další historické rekordy NHL.

Jako třetí hráč v dějinách nastřílel 750 gólů, což před ním dokázali jen velikáni Wayne Gretzky a Gordie Howe.

Každým dalším utkáním, do něhož nastoupí, stoupá mezi nejvytrval­ejšími borci. Momentálně na šestém místě vyrovnal Davea Andreychuk­a (oba odehráli 1639 zápasů) a brzy přeskočí Chrise Cheliose (1651) a Marka Recchiho (1652).

V celkové produktivi­tě mu schází na druhého Marka Messiera už pouhých 15 bodů.

Mezi nahrávači brzy dostihne pátého Paula Coffeyho, který má jen o třináct asistencí víc, a při troše štěstí může ještě v této sezoně lapit i Raye Bourqua nebo dokonce třetího Messiera. ný gól a celkem nasbíral pouhé čtyři body.

Přitom v minulém ročníku zářil a nasázel například 27 branek, což žádný jiný hráč starší 42 let v NHL ještě nedokázal. Nebo byl s 66 body nejprodukt­ivnějšímmu­žem Floridy, která pod jeho vedením zažila po letech trápení konečně renesanci.

Proto všichni navzdory jeho věku čekali, že tým potáhne i letos. Jenže Jágrovo trápení je silně provázáno s výkony celého mužstva, jež se krčí až na dvanácté příčce Východní konference.

Začátek nebyl špatný: po pěti zápasech měla Florida na kontě tři vítězství. Jenže od té doby následoval­o pět porážek včetně posledního domácího duelu s Bostonem. V něm byl Jágr blízko gólu, ale po skrumáži před brankou nedokázal doklepnout volný kotouč do odkrytého místa u tyčky.

Kdo ví, třeba by ten moment mohl mnohé změnit. Ale nestalo se a všichni okolo klubu začínají být zlehka nervózní. Aby ne, když vedení v létě utrácelo miliony dolarů a slušně zamíchalo se soupiskou. A to jen kvůli tomu, aby Panthers na jaře uspěli v play off a využili oživení do té doby nevalného zájmu fanoušků.

Teď je však mnohem aktuálnějš­í hodně rychle se probrat, aby se tým do vyřazovací části vůbec dostal. „Velké ztráty ze začátku ročníku se pak hodně těžko dohánějí,“vysvětluje Jágr, jenž neúspěchy těžko nese.

Tím spíš, že se nedaří ani jemu samotnému. Sám cítí zodpovědno­st, pořád chce být klíčovým hráčem, který bude rozhodovat. I proto s přibývajíc­ím věkem neustále vymýšlí nové tréninkové fígle, kterými chce přelstít čas. Letos v létě třeba jezdil na koloběžce.

„Je to totiž pohyb nejbližší bruslení. Všem hokejistům to doporučuju. Jsem sice už dost starý, ale myslím, že mi nové věci pomůžou. Člověk nemůže dělat pořád to samé dokola,“prohlásil před odletem do zámoří.

Ještě víc začal dbát i na životosprá­vu a zhubl, aby dokázal rychlostně konkurovat stále zběsilejší­mu tempu mladých hráčů, jelikož si moc dobře uvědomuje, že právě rychlost je jeho největší slabinou.

„Je úžasné, co dokáže dělat. Zaslouží si obdiv, protože tvrdě pracuje, a to je důvod, proč stále patří mezi nejlepší,“pravil před několika dny Gerard Gallant, kouč Floridy. Leč na ledě to zatím není ono. Přestože má Jágr trenérovu důvěru a dostatek prostoru (v průměru odehraje kolem 17 minut). Přestože chodí i na přesilovky. A přestože je na něm vidět snaha a mnohdy vypálí na bránu soupeře klidně i čtyři střely za zápas.

Slavné číslo 68 překonává v NHL další milníky, na ledě to ovšem není ono. Je úžasné, co dokáže dělat. Zaslouží si obdiv, protože tvrdě pracuje, a to je důvod, proč stále patří mezi nejlepší.

Chce to rychle zabrat

Kritici tvrdí, že se začíná projevovat pokročilý hokejový věk, jiní namítají, že mu chybí oblíbený parťák Jonathan Huberdeau, jenž se těsně před sezonou zranil. Místo něj však s Jágrem hraje jiný Jonathan – Marchessau­lt.

A činí se náramně: byť dosud odehrál v NHL jen 59 zápasů, je s jedenácti body překvapivě nejprodukt­ivnějším hráčem týmu. I proto ho vedení soutěže vyhlásilo třetí hvězdou měsíce října.

Co je to však platné, Jágrovi (ani celé Floridě) tahle čísla příliš nepomáhají. Mužstvo pětkrát za sebou prohrálo a slavná osmašedesá­tka za tu dobu vyprodukov­ala jen jediný bod za asistenci v utkání proti Torontu, které se trápí ještě víc.

Chce to opravdu rychle zabrat, nebo bude opravdu zle.

 ?? Jaromír Jágr v úvodních deseti zápasech sezony skóroval jen jednou. FOTO GETTY IMAGES ?? Hledání gólové formy.
Jaromír Jágr v úvodních deseti zápasech sezony skóroval jen jednou. FOTO GETTY IMAGES Hledání gólové formy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia