Lidové noviny

Majetek dítěte není rodičů

-

vat syna na škole v zahraničí. Pavlův sen o studiu v cizině se tak rozplynul.

Co může čekat nekalé správce jmění dítěte

Platný občanský zákoník obsahuje podrobnou pasáž nazvanou Péče o jmění dítěte, která doplňuje obecnou právní úpravu dopadající na správu cizího majetku. Rodičům ukládá povinnost i právo pečovat o majetek dítěte s péčí řádného hospodáře, tedy nikoliv ho primárně spotřebová­vat, ale řádně spravovat a zmnožovat. S peněžními prostředky, které nebudou zapotřebí k úhradě výdajů souvisejíc­ích s majetkem dítěte, mají rodiče (event. jiný zákonný zástupce dítěte) povinnost bezpečně nakládat a neriskovat.

Z toho ovšem vyplývá, že pokud Pavlíkovi rodiče honoráře svého syna riskantně investoval­i, část někomu věnovali, opravili za ně cizí objekt nebo si každé tři roky pořídili nový automobil, o řádnou péči takřka určitě nešlo. Pokud by se jim naopak podařilo výhodně finance nebo jiný majetek dítěte zmnožit, nesměli by příjem primárně použít pro své potřeby, protože i přírůstek patří dítěti.

Pokud dítě žije s oběma rodiči, spravují majetek dítěte oba ve vzájemné shodě a na jednotlivý­ch krocích se musí dohodnout. Kdyby se mezi nimi vyskytly spory a shoda by nebyla možná, rozhodl by na návrh některého z nich soud.

V praxi se může vyskytnout mnoho variant výše popsané situace. Například strýc odkáže dítěti zemědělsko­u usedlost, kterou budou rodiče do plné svéprávnos­ti dítěte (viz 4. díl seriálu) spravovat za ně. Jménem dítěte a v jeho zájmu rodiče uzavírají nájemní smlouvy a inkasují z pronajíman­é věci užitky, popř. ji musí nechat opravit, pokud by hrozila zřícením.

Většinu právních jednání mohou činit rodiče sami, k některým však budou potřebovat souhlas soudu, například nabývá-li dítě nemovitou věc nebo její část nebo s ní nakládá, zatěžuje majetek jako celek, popř. jeho nikoliv nepodstatn­ou část, přijímá dar nebo dědictví či uzavírá smlouvu, zavazuje se k opětovnému dlouhodobé­mu plnění, uzavírá úvěrovou smlouvu, smlouvu o nájmu bytu apod. (Jak mají rodiče v takovém případě postupovat, popisuje menší článek dole na stránce.)

Hrozí i trestní odpovědnos­t rodičů

Jakmile dítě dospěje, jsou rodiče povinni předat mu jmění včetně všech jeho součástí, a žádá-li to dítě, nejpozději do šesti měsíců mu předložit podrobné vyúčtování. Příjmy z majetku a vlastní majetek mají rodiče primárně použít pro jeho výživu a jen výjimečně pro výživu svou a dalších sourozenců (musel by mezi nimi vzniknout výrazný nepoměr).

Ani jejich trestní odpovědnos­t ale není vyloučena – trestní zákoník umožňuje za porušení povinnosti při správě cizího majetku a škodě velkého rozsahu uložit trest odnětí svobody až na osm let. Pavlíkovi rodiče by tak měli tiše doufat, že jim syn jejich nehospodár­nost odpustí. Ostatním spoléhání se na takové štěstí v žádném případě nelze doporučit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia