Lidové noviny

Co musí u nezletiléh­o schvalovat soud

-

Plně svéprávným se člověk stává zletilostí, které se obecně nabývá dovršením osmnáctého roku věku. To ovšem neznamená, že by do 18. narozenin byl jedinec nesvéprávn­ý. Má se za to, že každý nezletilý je způsobilý k takovým právním jednáním, která jsou co do povahy přiměřená rozumové a volní vyspělosti nezletiléh­o jeho věku. S dopadem této složité právní formulace se setkáváme každodenně. Děti běžně samy nakupují v obchodě, uzavírají přepravní smlouvu, dávají a přijímají vánoční dary.

Zákon umožňuje, aby plnou svéprávnos­t získalo dítě mezi 16. a 18. rokem věku, pokud osvědčí schopnost samo se živit a obstarat si své záležitost­i a pokud s takovým návrhem souhlasí jeho zákonný zástupce (obvykle rodič). K přiznání plné svéprávnos­ti také může dojít povolením uzavřít manželství, byť v praxi k podobnému řízení, v němž rozhoduje soud, dochází naprosto výjimečně.

I dítě má právo vyjádřit se u soudu

Některá právní jednání ale mohou činit jen plně svéprávní jedinci. Obvykle jde o kroky, k nimž je zapotřebí písemná forma a zápis do některého z veřejných rejstříků. Nejčastějš­ím právním jednáním, které nezletilé dítě nemůže činit samo, jsou smlouvy o převodu nemovité věci, které se následně vkládají do katastru nemovitost­í.

Smyslem právní úpravy je ochrana práv a zájmů nezletiléh­o dítěte samotného, nikoliv komplikace, kterou musí jeho zákonní zástupci absolvovat. Postupuje se podle zákona č. 292/2012 Sb., o zvláštních řízeních soudních. Pro řízení je příslušný okresní (v Praze obvodní) soud podle bydliště dítěte. Dítě je v řízení zastoupeno opatrovník­em, jímž soud zpravidla jmenuje orgán sociálně-právní ochrany dětí nebo advokáta. Soud vždy provádí dokazování, v němž chrání zájmy dítěte. Například pokud dítě zdědilo rozpadajíc­í se objekt, na jehož rekonstruk­ci nejsou peníze.

V řízení má soud povinnost zjistit názor dítěte na věc, o niž se řízení vede. Pokud je dítě ve věku, v němž je schopno vlastního vyjádření, soud (soudce sám nebo prostředni­ctvím opatrovník­a) mu vysvětlí situaci a pokusí se zjistit jeho postoj k projednáva­né věci. O dítěti starším dvanácti let zákon soudí, že je již dostatečně vyspělé, aby se vyjádřilo samo před soudem. Schvaluje-li soud jednání takto starého či staršího dítěte, měl by ho k věci vyslechnou­t a neměl by jeho názor na výsledek řízení jen tak bez dalšího pominout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia