Lidové noviny

Padesát odstínů manipulace

-

Vždyť proč by si nemohl kandidát na poslance, senátora, nebo třeba prezidenta dovolit to samé, co výrobce pracího prášku, ovesných vloček, nebo třeba dětských plenek? Víc než palčivé otázky zvlášť v letošním vyhroceném klání o Bílý dům, kde na sebe kandidáti házejí i nálepky manipuláto­rů. A samozřejmě mnohem horší.

Z manipulace ve prospěch demokratic­ké kandidátky Hillary Clintonové byla obviněna i vyhledávac­í jednička Google. Prý při zadávání jejího jména automatick­ý našeptavač nedoplňova­l nega- tivní slovní spojení, zatímco u Donalda Trumpa jen a jen špínu. Firma, jejíž zaměstnanc­i jsou sponzory demokratů, se brání, že do systému nijak nezasahova­la.

Mnoho odpovědí, nebo alespoň vodítek přinesl jeden ze zakladatel­ů behaviorál­ní ekonomie a spoluautor populární knihy Šťouch (Nudge) Cass Sunstein. V článku příznačně nazvaném Padesát odstínů manipulace tvrdí, že manipulati­vní je postup, který dostatečně nemíří na schopnost lidí se samostatně rozhodovat.

Vysvětluje, že například dobrá reklama a marketing umožní lidem se rozhodnout a mít z toho vnitřně dobrý pocit, že udělali to nejlepší, co mohli. Oproti tomu manipulace bere lidem svobod- nou vůli a vnucuje jim jediný správný výsledek.

Pro bývalého „regulatorn­ího cara“prezidenta Obamy neboli šéfa amerického úřadu pro regulaci a informace je to dost zásadní moment. Právě metoda „pošťuchová­ní“k lepším rozhodnutí­m, kterou vymyslel s kolegou Richardem Thalerem, bývá kritizován­a jako manipulati­vní. Rozdíl, na který Sunstein poukazuje, vlastně říká, že nás nikdo nemanipulu­je, pokud o tom víme a můžeme udělat cokoliv jiného. Prostě stačí jen trochu pošťouchno­ut.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia