Lidové noviny

Dušičkové dluhy

-

dlouhou řadu významných nedávno zesnulých, o nichž zdejší papírová média neměla potřebu utrousit ani řádku.

Takže vězte se zpožděním, že od počátku léta proudil na věčnost průvod lidí, jako například:

Červenec: Milan Jíra (81), klavírista, skladatel, pedagog, redaktor, dramaturg, vůdčí osobnost sdružení Šanson – věc veřejná, který psal třeba pro Ljubu Hermanovou a Alenu Havlíčkovo­u. Jaromír Klempíř (72), skladatel, textař, člen Olympicu a Apolla, autor hitů pro Karla Gotta jako C’est la vie nebo Hej, páni konšelé. Abbás Kiarostami (76), výtečný íránský filmový režisér a scenárista, jehož nejznámějš­í snímek Chuť třešní (1997) získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Rakovina si během tří neděl vzala napřed baskytaris­tu, zpěváka a auto-

Putna

Středa Baldýnský ra i zde mimořádně oblíbené maďarské rockové kapely Locomotiv GT Tamáse Somlóa (69) a potom jeho kolegu, bubeníka Józsefa Lauxe (73). Nikde o tom ani ťuk.

Srpen: Jindřiška Švecová (64), brilantní dabingová režisérka, s níž jsem měl tu čest spolupraco­vat coby autor dialogů na české verzi Beresfordo­va titulu Řidič slečny Daisy (1989) s parádními výkony Blanky Bohdanové a Luďka Munzara v hlavních rolích. Toots Thielemans (94), zřejmě nejlepší jazzový hráč na foukací harmoniku všech dob belgického původu.

Září – Buckwheat Zydeco (68), zpívající akordeonis­ta a základní figura žánru, podle něhož si vybral pseudonym, báječné to taneční muziky z Louisiany.

Říjen: Bobby Vee (73), zámořský pěvec, pop idol počátku 60. let, jenž měl šlágry jako Rub-

Čtvrtek Rejžek ber Ball a Take Good Care of My Baby. Manfred Krug (79), východoněm­ecká filmová hvězda a zpěvák, který si zahrál i v Solanově koprodukčn­ím dramatu Boxer a smrt (1962), ale v roce 1977 odešel do bývalého západního Německa, kde si udržel popularitu i díky seriálu Místo činu.

Jen co jsem tenhle truchlivý soupis sestavil, přišla zpráva, že rakovině jater podlehl dvaašedesá­tiletý vynikající jazzový kytarista Zdeněk Hrášek, bývalý člen Mahagonu či doprovazeč Jany Koubkové. Jak velkou svíčku máme zapálit za všechny opomenuté mrtvé? JAN REJŽEK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia