Lidové noviny

Stát zpoplatní další silnice

Jak mýto vydělává

- ELIŠKA NOVÁ

Po roce 2019 se mýto rozšíří na další úseky. Mohly by mezi nimi být i „okresky“

PRAHA V noci v chalupách řinčí hrnky, ráno kontrolují obyvatelé Příšovic na Turnovsku praskliny na stěnách. Otřesy způsobují kamiony, které si přes tamní silnici razí cestu, aby se vyhnuly mýtu na dálnici D10.

Problemati­cké úseky silnic první a druhé třídy, které slouží jako objízdné trasy, by po roce 2019 mohly být zpoplatněn­y pro nákladní auta také. Motivace pro řidiče, kteří chtějí průjezdem obcemi ušetřit, by se tak snížila.

Dohodly se na tom koaliční strany, které jednají o tom, jak bude stát pokračovat s mýtem po roce 2019, kdy skončí smlouva s nynějším výběrčím poplatku firmou Kapsch.

„Shodli jsme se na tom, že rozšíření by se mělo týkat 800 až 3000 kilometrů silnic nižších tříd, tedy první, potažmo druhé,“řekl LN Jan Kasal, který v jednání zastupuje KDU-ČSL.

Silnic druhé třídy by bylo zpoplatněn­ých v součtu méně. Šlo by o ty, které trpí objížděním nejvíc, a pak o ty, které jsou technologi­cky srovnateln­é se silnicemi první třídy. Všechny by pak kraje musely převést na stát.

S návrhem na zpoplatněn­í dalších stovek kilometrů půjde ministerst­vo dopravy na vládu. Do konce roku by pak měla být hotová analýza společnost­i Deloitte, která státu s mýtem radí. Ta by měla určit, kolik kilometrů by Česko mělo zpoplatnit, tak aby se to ekonomicky vyplatilo.

Číslo by pak mohlo napovědět ještě jednu věc. Zda budou Česku i po roce 2019 dominovat mýtné brány jako doposud, nebo by se o výběr mýta mohl postarat satelit.

Koalice ČSSD, ANO a lidovců se již dříve shodla na tom, že ministerst­vo dopravy má na mýto vypsat technologi­cky neutrální soutěž. Nebude tedy poptávat primárně ani mikrovlnný, ani satelitní systém.

„Jsem rád, že jsme se dohodli a že to nebude opřené jen o politické, ale i odborné rozhodnutí, které zohlední ekonomicko­u výhodnost,“pochvaluje si dohodu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Pořád platí, že se bude vypisovat technologi­cky neutrální soutěž, zároveň je ale jasné, že když se mýto rozšíří na spodní hranici, tedy okolo 800 kilometrů, mikrovlnná technologi­e to ještě bude schopná obsáhnout. Pokud se to bude blížit 1500 nebo 2000 dalších kilometrů, bude třeba využít hybridní systém kombinace mýtných bran a satelitu – pozn. red.),“řekl LN Jan Kasal.

Osazení mýtných bran na větší počet kilometrů silnic by totiž bylo příliš drahé, ale i zdlouhavé, přede- Náklady 1,371 mld. 1,156 mld. 1,817 mld. 1,832 mld. 1,851 mld. 1,882 mld. 1,987 mld. 1,959 mld.

Zdroj: MYTOCZ Výběr 6,144 mld. 5,543 mld. 6,574 mld. 8,126 mld. 8,680 mld. 8,554 mld. 8,714 mld. 9,732 mld.

vším kvůli stavebním povolením. To by mohlo mluvit pro satelit. V případě, že by ale stát chtěl přejít na jiný systém, přišla by vniveč osmimiliar­dová investice do nynějšího mýtného systému.

„Kterákoli varianta zpoplatněn­í nad tisíc kilometrů je podle nás záruka, že výběrové řízení nepůjde na ruku společnost­i Kapsch. A také záruka, že bude vypsaná technologi­cky neutrální soutěž,“říká k výsledku jednání expert soci- álních demokratů na dopravu Jan Birke.

Důvod, proč ministerst­vo pošle vládě návrh, který počítá s tak širokým rozmezím, je rozdílný názor sociálních demokratů a hnutí ANO. Podle ČSSD by mýto nemělo jen vydělávat, ale mít i regulační funkci. Chce proto zpoplatnit i silnice druhé třídy, přes které si často razí cestu kamiony. Naopak ANO míní, že mýto by mělo mít především ekonomický přínos.

Ťok navíc argumentuj­e tím, že obce už teď mají možnost kamiony na svém území regulovat dopravní značkou. To pomohlo třeba obci Loštice v Olomouckém kraji. Naopak zmíněné Příšovice na Turnovsku se touto cestou zatím nevydaly. Potíž je, že v momentě, kdy by zákaz zavedli, uškodili by okolním obcím. Problém by se jen přesunul. Podle starosty Františka Drbohlava by jim pomohlo právě zavedení mýta. „Kdyby se platilo i na dvojce, kamiony by neměly důvod přes ni jezdit. Zdá se mi to jako logické a systémové řešení,“míní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia