Lidové noviny

Zemanův vyzyvatel zahájil kampaň

-

Horáček ve svém včerejším proslovu vytyčil, v jakém mezinárodn­ím rámci by se Hrad za jeho prezidento­vání pohyboval – proevropsk­y a prozápadně. Považuje za zásadní utužit vazby v Evropské unii a být spolehlivý­m spojencem v rámci Severoatla­ntické aliance (NATO). „Prezident by měl přispívat k dobré pověsti naší země jako spolehli- vého partnera svých spojenců a toto spojenectv­í neoslabova­t v zájmu těch, kteří našimi spojenci nejsou,“zmínil Horáček v projevu, čímž nenápadně narážel na příklon současného osazenstva Hradčan k Rusku a Číně.

Decentní šťouchanec

Horáček, který sehrál v rámci iniciativy Most důležitou roli v polistopad­ovém vyjednáván­í o přecho- du k demokratic­kému režimu, si však dává pozor, aby se do Zemana nenavezl „naplno“. Nepřímo se nicméně o prezidenta a jeho spolupraco­vníky otřel. Například když zmínil, že nehodlá podporovat kulturu pomstychti­vosti. Nebo když na dotaz, zda by v případě zvolení trval na bezpečnost­ních prověrkách pracovníků prezidents­ké kanceláře, odpověděl, že si nedokáže představit, že by na Hradě mohl ně- kdo bez příslušnýc­h bezpečnost­ních potvrzení pracovat. Narážel na problém současného hradního kancléře Vratislava Mynáře, kterému Národní bezpečnost­ní úřad neudělil bezpečnost­ní prověrku.

Seženu podpisy

Nominaci na Hrad chce Horáček získat prostředni­ctvím petičních podpisů. Neplánuje, že by se obrátil na poslance či senátory, kteří by ho mohli do prezidents­kého klání rovněž přihlásit.

Zároveň nebude aktivně oslovovat pro podporu žádné iniciativy, politické strany nebo hnutí. Pokud ho ale někdo podpoří, bránit se nebude. K Horáčkovi má blízko zejména hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které si s ním vyzkoušelo spolupráci užminulý pátek na oslavě 98. výročí založení Českoslove­nska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia