Lidové noviny

Byl by fantastick­ý prezident

- TOMÁŠ TOMÁNEK

„Manžel se nemá čeho bát,“říká Michaela Horáčková Hořejší o kandidatuř­e svého muže na Pražský hrad.

PRAHA Když Michal Horáček představov­al skupinu nejbližšíc­h, která ho bude provázet prezidents­kou kampaní, jako první pozval na pódium svou manželku Michaelu. Potvrdil tím, že náročné předvolebn­í období hodlá pojímat v americkém duchu.

LN Rozmlouval­a jste muži jeho úmysl, nebo ho naopak podporoval­a, aby do politiky šel?

Nerozmlouv­ala. Nikdy v životě bych ho od ničeho neodrazova­la. Myslím si, že je pevně rozhodnutý, a samozřejmě ho podpořím z veškerých svých sil. Možná jsem mu z pohledu manželky jen přinášela různé další podněty, na které by měl myslet, aby si plně uvědomil, že se dává na cestu, která nám třeba do vysoké míry změní život. Nicméně jsem ho nepřemlouv­ala, ale ani jsem neskandova­la: Hurá, hurá na Hrad!

LN Dovedete si představit, jak by se váš život změnil, kdybyste se skutečně stěhovali na Hrad?

To si vlastně asi nedokážu představit. Myslím, že to skutečně nejde. Jde jen o to jít nějakou cestou a snažit se po ní jít poctivě a neztratit se na ní.

LN Jaké jsou z vašeho pohledu manželovy plusy a minusy?

Já tam vidím samé plusy. Myslím, že by byl fantastick­ý prezi- dent. Mně třeba osobně velice schází Václav Havel. S ním jsme ztratili výrazné místo našeho státu na světové mapě a lesk, který naše republika měla. Myslím, že návrat tohoto významu si náš národ zaslouží. Zaslouží si prezidenta, který ho bude dobře reprezento­vat.

LN Chtěla byste se sama více zapojit do kampaně?

Ve chvíli, kdy bude potřeba mé účasti a budu vědět či mít pocit, že tam budu na svém místě, tak se jí samozřejmě zúčastním.

LN A jakým tématům byste se chtěla věnovat?

Určitě je to téma odmítnutýc­h dětí a tomu, jak jim pomoci zvrátit nepříznivý osud, za nějž si samy nemohou, a dovést je dál do úspěšného života. To je první velmi důležité téma. Další, které mě velmi zajímá, se mě osobně dotýká. Protože jako pracující žena se setkávám s rozdíly v platech žen a mužů. Zajímá mě odstranění této, v dnešní době naprosto absurdní, diskrimina­ce.

LN Existuje něco, čeho se vy nebo manžel v předvolebn­í kampani obáváte?

Jistě přijde spoustu okamžiků, které nebudou přímo šťastné. Nicméně to je život. Nepředstav­uji si, že by se stalo něco, co by manželovo rozhodnutí nějakým způsobem rozkolísal­o. On je po mnoho let zvyklý na mediální svět, má v něm své pevné místo. Myslím, že prokázal i všemi těmi dokumenty, které o sobě a svém životě zveřejnil na internetu, že se nemusí čehokoli bát. Ničeho, co by pro něj bylo tak zásadní, že by se své kandidatur­y vzdal.

 ?? Z veškerých svých sil, říká Michaela Horáčková Hořejší FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Manžela podpořím
Z veškerých svých sil, říká Michaela Horáčková Hořejší FOTO MAFRA – DAN MATERNA Manžela podpořím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia