Lidové noviny

Číňanka uzemnila Zaorálkova muže

Šéf ekonomické diplomacie Martin Tlapa si pozval čínskou velvyslank­yni „na kobereček“. Nedozvěděl se ale nic

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Čínská velvyslank­yně Ma Kche-čching je v Česku známá tím, že si dokáže zjednat pořádek a rychle zařídit schůzky v nejvyšších patrech politiky. Den poté, co se ministr kultury Daniel Herman před dvěma týdny sešel s dalajlamou, dojednával­a ambasadork­a přímo na Hradě text prohlášení loajality, který pak podepsal prezident, premiér i šéfové obou komor parlamentu.

Podobně bleskovou schůzku zažil loni v únoru také Černínský palác. Velvyslank­yni Ma se nelíbila cesta pěti poslanců na Tchaj-wan, který Čína považuje za své území, a v sídle české diplomacie pak apelovala na úředníky, ať zákonodárc­e srovnají do latě a obdobným cestám zabrání.

Obráceně, tedy za situace, kdy si schůzku vyžádá česká strana, jde ovšem podobná důraznost stranou.

Přesvědčit se o tom mohl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, který si čínskou velvyslank­yni jménem svého šéfa včera povolal „na kobereček“. Ptal se jí na to, jak si mají diplomaté vysvětlit zrušení cesty ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do Číny, které Peking dva dny před chystaným odletem ve středu oznámil.

Tlapa se ovšem nedozvěděl nic. „Paní velvyslank­yně sdělila, že důvody neumí vysvětlit, nemá informace z ministerst­va zahraničí,“řekl po včerejší schůzce v Černínském paláci novinářům Zaorálkův náměstek zodpovědný za ekonomicko­u diplomacii. Nadále tak jediným argumentem zůstává vyrozumění, které obdrželo ministerst­vo zemědělstv­í. V něm se mlhavě mluví o „důvodech, které obě strany jistě chápou“.

Podle prezidenta Miloše Zemana je vysvětlení jasné. „Důvodem zrušení této schůzky bylo asi to, že se pan Jurečka de facto připojil k panu ministru Hermanovi. Myslím si, že je to samozřejmě škoda pro české zemědělstv­í a že si za to tak trochu pan Jurečka může sám,“řekl prezident během návštěvy Moravskosl­ezského kraje.

Do Jurečky se mezitím opřeli také zemědělci. Jeho protičínsk­ými postoji prý trpí exportéři. „Máme signály od našich firem, že čínská strana začíná váhat s konečným podpisem kontraktu na dodávky deminerali­zované syrovátky a sušeného mléka, které byly vyjednány v průběhu předchozíc­h návštěv pana prezidenta Zemana i pana premiéra Sobotky,“prohlásil šéf Agrární komory Miroslav Toman.

„Čekali jsme od návštěvy ministra Jurečky, že to dojedná. Osobní zájmy a osobní ambice by neměly převyšovat zájem českých zemědělců,“dodal.

Chladné chování čínské velvyslank­yně i kritika Jurečky mohou mít společného jmenovatel­e. A tím je dozvuk dalajlamov­y návštěvy v Česku. Šéf agrárníků a exministr zemědělstv­í Toman v roce 2013 neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny za Zemanovce (SPOZ) a patří mezi prezidento­vy podporovat­ele.

Soustředná kritika

Cílená kritika ministra zemědělstv­í tak mohla mít politické pozadí. Což ostatně nastínil také Jurečka. „Prohlášení ve mně budí dojem, že je politické, než že by bylo založeno na nějakých reálných argumentec­h,“prohlásil.

Nulové vysvětlení v kauze setkání s dalajlamou nebylo jediné, kterého se včera Tlapa v Černínském paláci dočkal. S chladnou reakcí se setkal také jeho dotaz na to, zda Číňané usilují o kontrakt na dostavbu dalšího bloku jaderné elektrárny v Dukovanech napřímo, tedy bez výběrového řízení. S touto informací, kterou nepřímo potvrdil i ministr průmyslu Jan Mládek, přišly Hospodářsk­é noviny.

Ambasadork­aMa ovšem v Černínském paláci prohlásila, že žádný takový požadavek neexistuje. „Čínská strana oficiálně řekla, že má zájem o vstup do energetiky, ale samozřejmě bude respektova­t všechny podmínky tendrů obvyklé v Česku i v EU,“dodal Tlapa.

Vyjasnění v česko-čínských vztazích by měla přinést sobotní schůzka premiéra Bohuslava Sobotky s jeho čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Oba politici by se měli potkat na okraj summitu šestnácti zemí střední a východní Evropy s Čínou, který dnes začíná v lotyšské Rize.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Ma Kche-čching se před rokem přišla podívat na první pražské fotbalové derby poté, co Slavia přešla do čínských rukou. Při rozhovoru s Jaroslavem Tvrdíkem měli oba důvod k veselí – jejich tým zvítězil. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Čínská velvyslank­yně
Ma Kche-čching se před rokem přišla podívat na první pražské fotbalové derby poté, co Slavia přešla do čínských rukou. Při rozhovoru s Jaroslavem Tvrdíkem měli oba důvod k veselí – jejich tým zvítězil. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Čínská velvyslank­yně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia