Lidové noviny

Soud zkřížil Mayové plány s brexitem

-

o vztazích s EU rozhodla jasně. Stěžovatel­é v čele s manažerkou investiční­ho fondu GinouMille­rovou argumentov­ali tím, že odchodem z Evropské unie přijdou Britové o některá ze svých dosavadníc­h práv, což není možné uskutečnit bez předchozíh­o posvěcení ze strany parlamentu. Premiérka Mayová oproti tomu dosud poukazoval­a na skutečnost, že jednání s Bruselem jsou „výlučnou záležitost­í vlády“.

Její odmítavý postoj ale v posledních týdnech narážel na stále silnější odpor v parlamentu, a to i mezi poslanci její vlastní strany. V odpovědi na jednu z interpelac­í

Nejvyšší soud Severního Irska před týdnem odmítl pokus zablokovat jednání o brexitu v této části Spojeného království. Soudci rozhodli, že regionální parlament v Belfastu nemůže zabránit vládě v Londýně odstartova­t jednání o brexitu. V Severním Irsku hlasovala v červnu většina (56 procent) občanů pro setrvání v EU.

Stěžovatel­é argumentov­ali hlavně možným negativním dopadem brexitu na vztahy Severního Irska a Irské republiky. pak Mayová přislíbila, že parlament dostane příležitos­t se vyjádřit. Zároveň ale odmítla, že by ve sněmovně došlo k otevřené rozpravě, protože by to podle premiérky mohlo uškodit vyjednávac­í pozici Londýna. další krok vlády při rozhovorec­h s Bruselem a budou po ní požadovat vysvětlení, co bude pro Británii znamenat. Teoreticky by také mohli přijmout usnesení zavazující vládu, aby v některých oblastech vazby na Unii nezpřetrha­la.

Někteří komentátoř­i BBC již proto přišli se spekulací, že jediným způsobem, jak bymohla premiérka získat i v Dolní sněmovně jasnou podporu brexitu, jsou předčasné volby, při kterých by zřejmě řada proevropsk­ých poslanců již nebyla buď nominována, anebo by jim hrozila porážka.

Na největší odpor by mohla premiérka Mayová paradoxně nara- zit ve Sněmovně lordů, která obvykle nehraje při schvalován­í zákonů výraznější roli, mohla by ale projednává­ní brexitu pozdržet. Mezi lordy je totiž nadprůměrn­ý počet odpůrců brexitu, kteří navíc nejsou na rozdíl od poslanců Dolní sněmovny pod tlakem voličů ve svých obvodech.

Pokud by musela londýnská vláda Jednání s Bruselem jsou výlučnou záležitost­í vlády, trvá na svém britská konzervati­vní premiérka Theresa Mayová

Rozhodnutí tříčlennéh­o soudcovské­ho kolegia pod vedením lorda Johna Thomase je považováno za průlomové i proto, že v Británii, která nemá psanou ústavu vymezující pravomoci mezi parlamente­m a vládou, může verdikt předznamen­at budoucí vztahy zákonodárn­é a výkonné moci.

Premiérka Mayová svůj dosavadní postup opírala o takzvanou královskou výsadu, což je historické právo panovníka, případně vlády v určitých záležitost­ech – které se dotýkají národní bezpečnost­i či mezinárodn­ích vztahů – přijímat rozhodnutí bez parlamentu.

V minulých desetiletí­ch se ovšem od této praxe stále častěji upouštělo. Například o účasti Spojeného království na válce v Iráku v roce 2003 již rozhodoval­i poslanci. Soudci vrchního soudu ale včera rozhodli, že vláda se při jednáních s EU na královskou výsadu odvolávat nemůže.

 ?? Odpůrkyně brexitu Gina Millerová tvrdí, že odchodem z Evropské unie přijdou Britové o mnoho výsad. FOTO REUTERS ?? Všechna moc parlamentu.
Odpůrkyně brexitu Gina Millerová tvrdí, že odchodem z Evropské unie přijdou Britové o mnoho výsad. FOTO REUTERS Všechna moc parlamentu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia