Lidové noviny

Pašerácké sítě se propojují stejně jako legální byznys

- MILAN ROKOS

BRUSEL/PRAHA V létě loňského roku, kdy do Evropy přicházely statisíce uprchlíků z Blízkého východu, jím vedené centrum ještě neexistova­lo. Od letošního února stojí ale Slovinec Robert Črepinko v čele Evropského centra proti pašování migrantů (EMSC), které má pomáhat členským státům Evropské unie v boji s převaděčsk­ými gangy.

„Od doby, kdy jsme si začali s členskými státy vyměňovat informace, bylo na území Evropské unie identifiko­váno 12 tisíc nových podezřelýc­h,“přibližuje výsledek práce svého týmu Črepinko, který do Prahy přijel na konferenci Homeaffair­s.

Samotné pašeráky ale jeho lidé se zbraněmi v rukou nezatýkají, to už je práce policistů v jednotlivý­ch členských státech. Výkonnou moc totiž Europol nemá. „Naše zpravodajs­ké informace jim ale pomáhají nacházet nový modus operandi pašeráků, nové skupiny nebo propojovat případy v různých evropských zemích,“vysvětluje Črepinko, který má v oboru více než 20 let zkušeností. Hlavním úkolem EMSC je tedy pomáhat úřadům zejména v zemích, které jsou migrační vlnou zasaženy nejvíce – Itálii a Řecku. Črepinkovo centrum má proto své lidi v takzvaných hotspotech v obou zemích, konkrétně v Catanii na Sicílii a v řeckém přístavu Pireus.

Vedle toho experti EMSC pracují i na odhalování převaděčsk­ých gangů pomocí jejich komunikace na sociálních sítích a útvar má také několik mobilních týmů, které vysílá po celé Evropě. „Nyní podporujem­e 57 velkých (policejníc­h) akcí v Evropě, některé jdou napříč několika státy,“přibližuje Črepinko.

Zatímco spolupráce s Itálií a Řeckem je podle jeho slov velmi dobrá, méně možností má Europol v boji proti kriminální­m skupinám organizova­ným na území dalších států, jako jsou Turecko či Egypt. Kvůli složitému systému ochrany dat je totiž může sdílet jen se státy osmadvacít­ky, případně se zeměmi, s nimiž má Unie v tomto ohledu uzavřenou smlouvu o spolupráci. Mezi ně ale zmíněné blízkových­odní státy nepatří. Dohadovat se s nimi o zásazích proti pašerákům tedy musejí policie členských států.

Spektrum pašeráků lidí je různorodé – od malých podnikavců, kteří se během uprchlické krize chopili příležitos­ti si vydělat, přes skupiny, které se starají například o převoz migrantů mezi dvěma městy, až po rozsáhlé zločinecké sítě, které nabízejí kompletní služby „na klíč“. V byznysu jsou zapojeni lidé až stovky národností.

V byznysu s pašováním lidí vydělaly převaděčsk­é gangy jen v loňském roce pět až šest miliard eur, řekl LN Robert Črepinko, který vede v rámci Europolu útvar zaměřený na boj proti pašování migrantů.

V rukou pašeráků byl téměř každý uprchlík

Více než 90 procent migrantů přitom vypovědělo, že jejich cestu – ať už celou, nebo její část – umožnily kriminální gangy. Téměř každý byl tedy alespoň částečně v rukou zločinecký­ch skupin.

„Sítě se propojují podobně jako legální obchodní struktury. Když jeden z partnerů zjistí, že někdo nabízí levnější dopravu či ubytovací kapacity, opouští své dosavadní kolegy a přechází k někomu jinému. „Je to obrovský zločinecký trh, který odpovídá obří poptávce. Loni jsme udělali odhad – myslím, že velmi konzervati­vní –, že pašeráci vydělávají 5 až 6 miliard eur (asi 162 miliard korun) jen za migranty přicházejí­cí na území EU,“říká Črepinko.

Kam peníze směřují, je prý těžké určit, protože téměř 90 procent plateb se uskutečňuj­e mimo regulérní cesty buď hotově, nebo přes alternativ­ní bankovní systémy jako hawala, používaný vmuslimský­ch zemích. Pro úřady je pak takřka nemožné peníze sledovat.

 ?? Robert Črepinko FOTO REUTERS ??
Robert Črepinko FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia