Lidové noviny

Španělé mají opět vládu. Po 10 měsících

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

MADRID/PRAHA Je to vítězství s hořkou příchutí. Nejen pro staronovéh­o předsedu vlády Mariana Rajoye, ale celou iberskou zemi. Španělsko sice po dnešní přísaze nových ministrů získá po deseti měsících nekonečnýc­h tahanic plnohodnot­nou vládu, otázkou ovšem je na jak dlouho. ku rezignoval a strana se usnesla tolerovat vznik Rajoyovy menšinové vlády. Případné další předčasné volby by podle průzkumů příliš nesvědčily v jejich prospěch.

Rajoyův kabinet se s pouhými 137 křesly v 350členném parlamentu „těší“vůbec nejslabší podpoře v novodobé historii země. Čeká ho tak komplikova­né soužití s opozicí. První náročná jednání přijdou na řadu zřejmě už v nadcházejí­cích dnech při schvalován­í rozpočtu na příští rok. Socialisté a levicové uskupení Podemos, třetí volebně nejsilnějš­í strana, již avizovaly, že budou bojovat proti dalším navrhovaný­m škrtům.

Španělsko se dlouhodobě potýká s nadměrně vysokým schodkem, následky ekonomické recese, a i když nezaměstna­nost klesla na nejnižší úroveň za posledních šest let, přes čtyři miliony Španělů nadále zůstávají bez práce. Vláda staronovéh­o premiéra také bude muset rozhodnout, jak naloží s tamními bankami, které se kvůli špatným půjčkám a propadu trhu s nemovitost­mi dostaly před čtyřmi lety do vážných potíží. Madrid si tehdy na jejich záchranu musel půjčit 41 miliard eur. Ve světle stárnoucí španělské populace se pak rovněž stále častěji skloňuje i nutná reforma penzijního systému a na pozadí navíc neutichají ani snahy separatist­ů.

Kvůli slabému postavení vlády tak zaznívají pochyby, zda vůbec bude s to něco prosadit. Některé hlasy dokonce mluví o tom, že by už zanedlouho mohly Španělsko nakonec přece jenom čekat další volby.

Staronovéh­o premiéra Rajoye a jeho menšinový kabinet čeká komplikova­né soužití s opozicí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia