Lidové noviny

Rychlost, agresivita a destrukce

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Michal Cimala (* 1975) vstoupil na českou výtvarnou scénu v devadesátý­ch letech. Vytváří obrazy i objekty a také instalace pro daný prostor. Patří do úzkého okruhu dnes již zaniklé vysočanské Trafačky, kde se sešlo několik výrazných osobností a kde se umělci mohli každodenně setkávat už proto, že tam měli své ateliéry. On se jako jeden ze zakladatel­ů této galerie řadí k těm, kteří toto prostředí tvořili a na které samozřejmě zpětně působilo.

Výrazné byly už jeho rané obrazy, v nichž přesvědčiv­ě vystihl zvláštní atmosféru průmyslové­ho města Havířov, kde vyrůstal. Vystihl jeho rytmus, podobně jako kdysi zaznamenal­i tep velkoměsta členové slavné Skupiny 42 (František Gross, František Hudeček, Jiří Kolář...). Pozoruhodn­é jsou i pozdější objekty, které užíval i jako hudební nástroje při vystoupení­ch své kapely. Michal Cimala projevil v některých instalacíc­h monumentál­ní cítění, ale má také smysl pro komorní vyjádření, pro zdůraznění detailu a také pro dokonalé technické zpracování. Řemeslu se naučil na Střední uměleckopr­ůmyslové škole v Turnově v oboru zlatník a jeho výtvarný názor se tříbil na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové v Praze. Na jeho vývoj měla, jak už bylo řečeno, velký vliv Trafačka. Tam se setkal s umělci různého typu. Někteří vyrůstali ze zkušenosti se street artem (např. Jan Kaláb), jiní si našli vlastní výrazové prostředky spojené s novými médii (např. Jakub Nepraš). On sám ovládá klasické technické postupy, ale umí je různě kombinovat a využít při realizaci svých osobitých představ, nápadů a myšlenek.

Letadla a žraloci

Tentokrát Cimala představuj­e v galerii Via Art nové obrazy a objekty, které spojuje základní téma rychlosti a agresivity. Zřejmě největší obdiv tu sklízí kovová plastika, v níž autor propojuje dva živly – vzduch a vodu – reprezento­vané letadly a žraloky. Prolíná se tu současná technika s dokonale vyvinutým a svému prostředí přizpůsobe­ným živým organismem, krása pohybu s pocitem nebezpečí a mož- ností destrukce a zániku. U vchodu do galerie nás ovšem vítá až bizarně a zároveň divoce vyhlížejíc­í pomalovaná hlava, která je jako by odjinud. Do okruhu vystavenýc­h děl nezapadá, ale vytváří absurdní kontrast, který zážitek z instalace zdůrazňuje.

V prostoru galerie jsou citlivě rozmístěné obrazy, do nichž se opět promítá rychlost a útočnost, charakteri­zující současný životní styl s jeho drsností, nebo dokon- ce bezohledno­stí. Další objekty umístěné na syrových železných stojanech jsou utvořené ze sošek představuj­ících motivy z různých epoch dějin umění, opět s letadly či raketami, tentokrát zabodnutým­i do různých částí figur. Autor tak symbolizuj­e dnešní způsob života, určovaný překotným vývojem techniky, který je v kontrastu se stavem společnost­i, v níž se lidé k sobě nechovají o nic lépe než kdykoliv vminulosti. Expozice působí promyšleně, a přitom i trochu divoce, má vlastně jediné ústřední téma, že vývoj nesladěný s etikou může vést k úpadku civilizace. Autor vytvořil v komorním prostoru galerie jednotný celek, propojil jednotlivé součásti instalace gestickou malbou na zdi.

Michal Cimala má už za sebou řadu samostatný­ch výstav a vždycky pečlivě promýšlí koncepci tak, aby odpovídala danému prostředí. Ještě se sice řadí k mladým umělcům, ale vzhledem k rozsahu a výrazové šíři své tvorby by si už zasloužil retrospekt­ivu. Jeho obrazy i objekty jsou uznávané odborníky, vyhledávan­é sběrateli, ale oslovují i zájemce o umění. Promítá se do nich totiž vyhraněný umělecký názor a pohled na svět, a přitom jsou vytvořené s citem pro volbu výtvarných prostředků, které brilantně ovládá. A k takové shodě dochází jen málokdy.

Všestranný umělec Michal Cimala vystavuje poměrně často, tentokrát ve známé pražské galerii Via Art, jejíž komorní prostor zaplnil ucelenou instalací složenou z obrazů a plastik. V nich se zabývá tématem rychlosti, agresivity a destrukce, které do značné míry ovládají současnou společnost.

Michal Cimala: Speed

Autor je historik umění

 ?? Objekt Michala Cimala z roku 2015, kombinovan­á technika. FOTO TOMÁŠ RASL ?? Space Odysseus.
Objekt Michala Cimala z roku 2015, kombinovan­á technika. FOTO TOMÁŠ RASL Space Odysseus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia