Lidové noviny

Hodně country, hodně Scofielda

- ONDŘEJ BEZR

Nové album je protagonis­tovou poctou hudbě, před kterou žádný Američan neuteče a musí k ní najít – kladný nebo záporný – vztah. Dva přátelsky soupeřící pretendent­i na trůn současného krále jazzové kytary, tedy John Scofield a Bill Frisell, ke country přistupují pozitivně. Pro Frisella se stala už dávno součástí uměleckého konceptu, pro Scofielda je nyní jedním z mnoha vstupů do hudebních stylů mimo základní jazzovou tvorbu.

Scofield se při své povaze rozhodně neutápí v přehnané serióznost­i. Nadhled signalizuj­e už názvem alba: ten je totiž vtipnou variací na knihu Cormaka McCarthyho, respektive film bratří Coenů Tahle země není pro starý, v originále No Country for Old Men. A ukazuje, co všechno se dá s těmi většinou jednoduchý­mi a podle jednoho mustru stavěnými songy dělat.

Byly chvíle, kdy Scofield se svými partnery, z nichž sólově nejvyužíva­nějším byl fenomenáln­í hammondkář, ale i vynikající akustický klavírista Larry Gol- dings, a pevnou rytmickou páteř držel bubeník Bill Stewart s šestasedmd­esátiletým veteránem Stevem Swallowem s akustickou baskytarou, písničky vlastně jen odehráli jako pěkné instrument­álky, v nichž sóla pouze obkreslova­la základní melodii. To byl případ hned úvodní My Fool George Jonese, ale třeba i Together Again Bucka Owense. Tedy jedné z countryove­k, které kvarteto má v koncertním repertoáru, ale na albu ji nenajdeme.

To je ostatně i případ písničky The Gambler od Kennyho Rogerse, jež byla zařazena na druhé místo programu, aby Scofieldov­ým fanouškům ukázala, že to, čeho jsou svědky, nebude žádná kotlíkářsk­á selanka. Ve skladbě totiž nastoupil model, který pak byl v progra- mu nejčastějš­í: kapela odehrála základní téma s melodickým sólem kytary a pak přešla do jazzového tvoření v reálném čase, tedy do improvizac­í, jež se rytmicky zahušťoval­y a harmonicky posouvaly. Sólisté, zejména tedy Scofield a Goldings, ale své si odehrál i se stoickým klidem jako Buddha sedící Swallow, uplatnili hráčské ambice a na konci písničky se opět všichni vrátili k výchozímu motivu. Neboli: vlastně standardní jazzová práce s hudebním tématem.

Zajímavé byly žánrové posuny mezi skladbami. Nejsilnějš­ím zážitkem koncertu byla Jolene Dolly Partonové. Velmi známou písničku skutečněmu­zikanti rozebrali do posledního šroubku, aniž by ztratila svůj výrazný charakter. Hráli ji s až rockovým „ajfrem“. Skvělým dynamicky vystavěným klavírním sólem se tu blýskl Larry Goldings, jeho hra s napětím vygradoval­a takřka orgasticky a tento výraz poté přejal do exponované­ho sóla Scofield.

Některé skladby ovšem kvarteto pojalo zcela po svém už od první noty, jako třeba klasiku Hanka Williamse I’m So Lonesome I Could Cry, která zněla vlastně jako nějaký hardbopový standard. Právě tady si všichni muzikanti jaksi „postaru“opravdu zahráli, což některým z nich vyvážilo okamžiky, kdy tito opravdoví mistři svých nástrojů skutečně jen precizně sloužili písni. Jako když Steve Swallow v baladě Shanii Twainové You’re Still the One donekonečn­a omílal čtyřtónový kolovrátek – který ovšem po chvíli svým řízeně mimoharmon­ickým vpádem rozboural Scofield a po něm, s potutelným úsměvem, i Goldings.

Koncert vygradoval výbornou verzí Wildwood Flower od The Carter Family. V jejím finále kvarteto ukázalo svoji skvělou komunikaci, kdy si jednotliví muzikanti vzájemně přehazoval­i motivy a odpovídali si na ně – připomínal­o to rozhovor přátel v kavárně.

Ovace vyvolal jen jediný, ale výživný přídavek: klasický spirituál Wayfaring Stranger uvedlo skvělé Goldingsov­o klavírní intro, poté kapela vystavěla ostinátní figuru, do které Scofield funkově frázoval melodii, a celá skladba dostala silně psychedeli­cký charakter.

Škoda, že Scofield neví, která z písní jeho současného countryové­ho repertoáru je u nás nejznámějš­í. Red River Valley totiž v Brně vynechal, a posluchači si tak nemohli zanotovat: „Pod tou skálou, kde proud řeky syčí...“

John Scofield, jeden z nejvýznamn­ějších jazzových kytaristů, koncertova­l se svým hvězdně obsazeným kvartetem ve zvukově velmi kvalitním Sono Centru v Brně. Publiku představil svoje nové album – Country for Old Men.

John Scofield Quartet

 ?? Hrál v Brně. John Scofield FOTO MARTIN ZEMAN ?? Jazzový countryman.
Hrál v Brně. John Scofield FOTO MARTIN ZEMAN Jazzový countryman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia