Lidové noviny

Koruna v. brexit

Británie ukázala, v čem bude v EU nejvíc chybět

-

Parlament může učinit vše, kromě toho udělat z muže ženu či z ženy muže. Jedno ze základních pravidel britské ústavnosti poměrně jasně vyjadřuje, proč včera Vrchní soud v Londýně rozhodl, že bez hlasování ctěných poslanců z Anglie, Walesu, Skotska i Severního Irska nemá vláda Theresy Mayové co vystupovat z Evropské unie. A to i přesto, že k tomu má posvěcení všelidovéh­o hlasování.

Jak to tak v nejstarší evropské parlamentn­í demokracii už bývá, nic není jednoduché. Změnu pohlaví si už dnes představit jaksi dokážeme, něco jako ústava v kontinentá­lním pojetí ve Velké Británii fakticky neexistuje a celý stojedenác­tiodstavco­vý rozsudek se do hloubky zabývá řadou i poměrně legislativ­ně-technickýc­h otázek. Princip ale v podstatě leží v suverenitě koruny přenesené do parlamentu, který jako jediný měl pravomoc do nadnárodní­ho souručenst­ví vstoupit, vyhlásit referendum o vystoupení a je nadán i pravomocí EU opustit. Na rozdíl od kabinetu, potažmo ministra zahraničí.

Lpění na královské prerogativ­ě se může ve 21. století zdát jako poněkud zvláštní pojetí demokracie. Nicméně právě ctění základů právního řádu, který ostatně dal světu pojem vláda práva, a to i v podobně vypjatých situacích, je jedna z největších hodnot ostrovního království pro Evropu. K doktríně parlamentn­í suverenity ušli Britové dlouhou cestu a stála poměrně hodně, včetně hlavy nebohého Karla I. Stuarta. A není žádný důvod ji opouštět jen proto, že se zrovna nějaký premiér nechal spolustran­íky dotlačit k hlouposti, kterou mu v návalu vášně odhlasoval­i voliči. Parlament jako suverén brexit po důkladné rozpravě nejspíš stejně schválí při zachování všech náležitost­í. Kéž by tak fungovala celá EU. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia