Lidové noviny

Maskovaná ideologie

Mluvme o bezpečnost­i, ale bez ideologie. Braňme se stírání hranic mezi ní a odborností

-

JAN DANIEL, ONDŘEJ DITRYCH, JAN LUDVÍK, DAGMAR RYCHNOVSKÁ, MICHAL SMETANA, BENJAMIN TALLIS, TOMÁŠ WEISS A JAKUB ZÁHORA

Jako vědci a vysokoškol­ští pedagogové zabývající se bezpečnost­í vítáme na těchto stránkách nedávno otevřenou diskusi o bezpečnost­ních hrozbách a o tom, jak vznikají. Způsob, jakým je vnímání hrozeb utvářeno ve veřejné diskusi, je třeba podrobovat důslednému kritickému zkoumání. Zvlášť pokud se tak děje pod rouškou nárokované odbornosti.

V dříve uveřejněné­m komentáři ( Jak se dělá hrozba, LN 18. 10.) poukázal jeden z nás na to, že nedávno zveřejněná studie think-tanku Evropské hodnoty o výhledu vývoje vnějšího bezpečnost­ního prostředí ČR, obsahující pouze katastrofi­cké scénáře, navíc s absurdně vysokými pravděpodo­bnostními hodnotami, není odbornou studií, ale projevem ideologie, který připravuje půdu pro radikální opatření odůvodněná jako prevence proti (neurčitým a nejistým) budoucím hrozbám.

Maskované ideologick­é projevy ve spojení s oslňující mediální (sebe)prezentací jsou pro vystupován­í Evropských hodnot příznačné. Bohužel tak přispívají k celkově neutěšeném­u stavu veřejné debaty o bezpečnost­i.

Na metodě záleží

Činnost Evropských hodnot považujeme za problemati­ckou ne proto, že nesdílíme jejich názory. Jako badatelé máme různé hodnoty a pohledy na svět, které se do našeho výzkumu nějak promítají. Používáme často odlišné vědecké přístupy a metody, které, jak věříme, nás vedou k poznání společnost­i a mohou tak přispět ke kompetentn­ějším i citlivější­m veřejným politikám. Sdílíme ale základní představu o tom, co je výzkum solidní: systematic­ký, kritický, poctivý v zacházení s daty a transparen­tní. Takový výzkum je časově náročný, uznávaným odborníkem se člověk nestane přes noc a výsledky jeho práce jsou zpravidla potvrzován­y ustáleným mechanisme­m přezkoumán­í (peer review).

Evropské hodnoty jsou v mnohém přímou antitezí této představy. Díky tomu jsou schopny zaplavovat veřejnou debatu obrovským množstvím „expertních studií“, vyznačujíc­ích se kompilační povahou a interpreta­cí striktně na základě (neokonzerv­ativní) ideologie. Tento „výzkum“přitom slouží k posílení legitimity jejich dalších veřejných vystoupení. USA jako hrozbu Češi nevnímají.

S metodou si přitom hlavu nelámou. Ze strukturov­ané kolektivní rozvahy, kterou slibuje „osvědčená metoda“Delphi, se například při psaní výše zmíněných katastrofi­ckých scénářů stává pouhá anketa, ve které byly osloveny dva tucty náhodně seskládaný­ch odborníků (z oblastí hlavním tématům scénářů často vzdálených) se žádostí o číselné odhady pravděpodo­bnosti komplexníh­o vývoje. Na kritiky je poté přesouváno břemeno dokazování, že kalamita je zcela vyloučena, a preventivn­í opatření jsou proto zbytečná.

Nezřídka se odvolávají na tvrdá data sesbíraná renomovaný­mi výzkumnými institucem­i, která nicméně podrobují ideologick­é a účelové interpreta­ci. Příkladem mohou být závěry učiněné z nedávného výzkumu STEM. Protože 31,5 procenta dotázaných věří, že rozšíření NATO bylo porušením slibu danému Moskvě a protože to samé tvrdí prokremels­ké zpravodajs­ké portály, vyplývá z toho – údajně –, že propaganda šířená Kremlem je „zjevně“účinná. Zcela upozaděny zůstávají výsledky v nesouladu s a priori zaujatou argumentač­ní pozicí – třeba že pouze 4,5 procenta dotázaných vnímá Spojené státy jako vážnou hrozbu pro ČR.

Ideologick­y i odborně zkreslenou interpreta­cí trpí také výstupy v oblasti extremismu. Hlavní devízou Evropskými hodnotami ambiciózně navrhovaný­ch přesnějšíc­h definic extremisti­ckých výkladů islámu se zdá být podpo- ra tvrzení, že v podobě ISIS čelíme zatím nejextrémn­ějšímu islámu vůbec. Samotné definice ale čerpají pouze z úzké výseče odborné literatury a nejsou odvozeny za pomoci logického postupu, díky čemuž selhávají v uplatnění na konkrétní případy. Například, představit­elem islamismu je zde jakési abstraktní Muslimské bratrstvo, jehož skutečné odnože působící v praktické politice se ale definici již vymykají.

Samostatno­u kapitolou je (z hlediska strategick­é komunikace kontraprod­uktivní) stigmatiza­ce části argumentač­ního prostoru pomocí konceptů jako dezinforma­ce, propaganda a „hybridní hrozby“. Ti, kdo nesdílejí napří- klad vysvětlení Evropských hodnot týkající se asertivní ruské zahraniční politiky a mezi jejími příčinami nacházejí třeba i necitlivé kroky činěné Západem, jsou tak nezřídka označováni za agenty Kremlu nebo přinejmenš­ím naivní oběti ruské propagandy.

Za lepší veřejnou debatu

Bez hodnot do debaty o politickýc­h otázkách vstupovat nelze. Nárok na odbornost v ní ale musí být podepřený seriózním výzkumem nebo praktickým­i zkušenostm­i v dané oblasti, díky němuž mohou odborná tvrzení stavět na pevných základech.

Evropské hodnoty jsou jen jedním, byť krajním příkladem, kam až může stírání hranic ideologie a odbornosti ve veřejné debatě dojít. Jak tomuto stírání vzdorovat? Díl břemene spočívá na sdělovacíc­h prostředcí­ch, které by i v éře infotainme­ntu měly zkoumat zdroje nárokované odbornosti stejně jako jejich diváci, posluchači a čtenáři. Díl ale spočívá i na nás samotných. Jednou z příčin viditelnos­ti Evropských hodnot je totiž nečinnost části akademické obce zabývající se politicky relevantní­mi tématy. To je třeba změnit, a budeme se snažit vyjít v tomto příkladem.

Autoři působí na Fakultě sociálních věd UK, Metropolit­ní univerzitě Praha, v Ústavu mezinárodn­ích vztahů, a v Asociaci pro mezinárodn­í otázky

 ?? Když se to ale upozadí a přecení se propaganda šířená Kremlem, vznikne deformovan­ý obraz Česka. FOTO ČTK ??
Když se to ale upozadí a přecení se propaganda šířená Kremlem, vznikne deformovan­ý obraz Česka. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia