Lidové noviny

Nelichotiv­á tvář Česka

- Ad LN 2. 11.: Kšefty s českými vízy Ing. Vladimír Malý, personální ředitel Svitap J. H. J., s. r. o.

Vše, co je v článku napsáno, se dá s čistým svědomím podepsat.

S visapointe­m mám bohužel letité nedobré zkušenosti, nejenom na Ukrajině, ale i v Mongolsku, ve Vietnamu… Ve všech těchto zemích jsme si vybrali vhodné uchazeče, vybavili je potřebnými dokumenty a společně jsme se pokoušeli o přihlášení k visapointu. Měsíce, dokud jim neprošla platnost dokumentů, jsme na monitoru počítače četli, že „systém bohužel nenabízí žádné volné termíny“.

Dík za to, že se přes odpor odborů podařilo uvést do života Zvláštní režim pro uchazeče z Ukrajiny. Uchazeči, které jsem přihlásil do režimu 24. 8., byli vyřízeni k 21. 10.

Ti pánové, kteří mají pod palcem visapoint, jedou ve dvou režimech: blokují termíny pro své ovečky, které se mi potom snaží vnutit jako ty odborníky, které hledáme, nebo odchytí našeho člověka a za úplatu ho do fronty prostrčí. Kontakt se zprostředk­ovatelem místa ve frontě nemusí být kontaktem posledním. Jako reálné vidím nebezpečí, že zprostředk­ovatel bude po člověku, jehož kompletní údaje má k dispozici, požadovat další pravidelné měsíční „výpalné“za to, že mu zprostředk­oval přístup do ČR. U těch jeho lidí, které nastrkal do fronty a vnutil zaměstnava­telům do ČR, bych to viděl jako variantu s pravděpodo­bností, která hraničí s jistotou.

Situace s nepřístupn­ým visapointe­m v některých zemích vyhovuje MPSV, MZV, odborům (těm hlavně) a asi i dalším, ale ten obraz, který to o ČR vytváří v očích cizinců, kteří semusí smířit s tím, že už pouhý pokus o vstup do ČR je otázkou korupce, je nelichotiv­ý. A mělo by nám to vadit, ať už je náš postoj k zaměstnává­ní cizinců jakýkoliv.

Oprava

V článku Kšefty s českými vízy (LN 2. 11.) jsme uvedli, že se na podvodech se zápisy do systému Visapoint podílel zaměstnane­c českého zastupitel­ského úřadu. Přesná citace výroční zprávy BIS ale je: „V souvislost­i s šetřením podezřelýc­h registrací na termíny pohovorů BIS v roce 2015 zpětně zjistila, že v průběhu roku 2014 provedl několik desítek zápisů uživatel e-mailové adresy a telefonníh­o čísla, které patří zahraniční­mu spolupraco­vníkovi zastupitel­ského úřadu ČR.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia