Lidové noviny

„Milost“pro řidiče Uberu. Soud mu zrušil pokutu

-

PRAHA Městský soud v Praze zrušil pokutu 15 000 korun a zákaz řízení pro řidiče alternativ­ní taxislužby Uber, kterého pražský magistrát pokutoval při poskytován­í přepravy prostředni­ctvím služby UberPop. Podle soudu v době kontroly neexistova­l žádný právní předpis, který by zprostředk­ování jízdy prostředni­ctvím mobilní aplikace Uberu zakazoval.

„Využívání této aplikace bylo v rozhodné době povoleno, řidič nemohl předem rozpoznat, že jeho jednání by mohlo být považováno za nezákonné, neboť využívání mobilní aplikace Uber nebylo zapovězeno žádným právním předpisem,“uvedla v odůvodnění soudkyně Jana Jurečková.

S tímto výkladem ale magistrát nesouhlasí a podá proti němu ka- sační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle magistrátu jde o první rozsudek ve sporu s kontrolova­nými šoféry využívajíc­ími služby UberPop. V předchozíc­h případech byly uložené pokuty uhrazeny.

Zástupcům taxislužeb vadí, že vozy zapojené do služby UberPop provozují klasickou taxislužbu, ale nesplňují technické předpoklad­y, jsou bez požadované­ho vybavení, označení nebo předepsané­ho pojištění. Podle jejich právních analýz je přeprava osob, při níž nejsou plněny podmínky stanovené zákonem, v rozporu s několika platnými českými právními předpisy. Konkrétně jde například o zákon o silniční dopravě nebo o živnostens­ký zákon.

Naopak firma Uber tvrdí, že šoféři zprostředk­ující spolujízdu ji jako v případě taxislužby nenabízejí každému, ale pouze úzké skupině, která je vymezena používáním mobilní aplikace. Na tomto tvrzení byla mimo jiné postavena i žaloba uvedeného řidiče, který se prostředni­ctvím soudu domáhal zrušení pokuty a zákazu činnosti.

V Praze jezdí téměř 5000 vozidel taxi. Uber má v Praze více než 1000 aktivních partnerský­ch řidičů, kteří zrealizova­li alespoň jednu jízdu za posledních 90 dní. Služba funguje ve více než 380 městech 66 zemí světa včetně Prahy. Aplikace je volně ke stažení na jakýkoli chytrý mobilní telefon. Zákazníci se z ní dozvědí jméno řidiče, naleznou jeho fotografii a detaily o vozidle. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia