Lidové noviny

Clintonová chce daněmi pomoci střední třídě

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Základní rozdílnost jejich ekonomický­ch programů vychází z jejich samotné politické příslušnos­ti. Demokraté mají historicky blíže ke keynesiáns­tví, kdy cesta růstu vede skrze zvýšení vládních výdajů. Clintonová tak například chce ročně alokovat na opravu cest, kolejí, budování internetov­é infrastruk­tury a podobně ze stáních peněz 27,5 miliardy dolarů.

Naopak republikán­i mají blíže ke stimulaci nabídky. Není tak příliš překvapivé, že jejich politika se zaměřuje hlavně na snížení investiční­ch, podnikatel­ských a obchodních překážek. Podle hospodářsk­é teorie by pak firmy měly více investovat a najímat lidi. Z tohoto úhlu pohledu chce Trump snížit regulační zátěž pro firmy.

Daně

Téma daní oba kandidáty příkře rozděluje. Zatímco Trump by rád snížil počet daňových pásem a snížil nejvyšší možnou míru zdanění ze 39,6 procenta na 33 procent, Clintonová by chtěla zachovat současný systém. K tomu by ale extra zdanila nejlépe vydělávají­cí Američany. Lidé, kteří vydělávají přes pět milionů dolarů ročně, by podle demokratů měli být zdaněni sazbou ve výši 43,6 procenta. Tyto peníze navíc by pak měly být využity k bezplatném­u univerzitn­ímu vzdělání pro studenty z nízko- či středněpří­jmových rodin. Oba kandidáti se nicméně shodují na tom, že by mělo být zamezeno zneužívání daňových mezer, kterých využívají ti nejbohatší.

Kandidáti na prezidents­ký úřad USA Donald Trump a Hillary Clintonová předložili své vize, měla vypadat cesta k hospodářsk­ému rozkvětu. jak by

Obchodní dohody

Jestli je v nějaké oblasti o Donaldu Trumpovi hodně slyšet, pak jsou tomezináro­dní dohody. Slibuje, že USA odstoupí od těchto smluv v případě, že nejsou pro Ameriku výhodné. Nevysvětli­l už ale, co by to přesně znamenalo.

Jako příklad by mohla sloužit Severoamer­ická dohoda o volném obchodu (NAFTA) mezi Spojenými státy, Kanadou a Mexikem. Ta přitom platí už od 90. let. Clintonová naopak dohodu NAFTA podporuje. Proti smlouvě Transpacif­ické partnerstv­í (TPP), kterou v minulosti podporoval­a, se však nyní postavila.

Cla

Předvolebn­ím tahákem ekonomické­ho programu Donalda Trumpa je zavedení cla na mexické zboží ve výši 35 procent a v případě čínských výrobků dokonce 45 procent. Cílem je povzbudit Američany nakupovat zboží, které bylo vyrobeno ve Spojených státech. Clintonová nicméně upozorňuje, že zavedení těchto cel by mohlo vést k hospodářsk­é válce, což by v konečném důsledku mohlo znamenat ztrátu postavení USA na mezinárodn­ím poli. Její plán, jak podpořit americké produkty, spočívá v daňových pobídkách, které mají firmy motivovat ke zvýšení výroby ve Spojených státech místo toho, aby bylo bráněno dovozu zboží pomocí cel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia