Lidové noviny

Rok 2017: dostupnost hypoték se sníží

- DANA JAKEŠOVÁ

Podle statistik Ministerst­va pro místní rozvoj (MMR) dosáhl český hypoteční trh v červnu tohoto roku historické­ho rekordu. V jediném měsíci totiž byly uzavřeny hypoteční úvěry v celkovém objemu 23,8 miliardy korun. To je nejvíc za 21 let, kdy se v ČR hypoteční úvěry poskytují, a o 20 % více než v loňském, tehdy rekordním červnu.

Dohromady byly ve třech čtvrtletíc­h tohoto roku poskytnuty úvěry na bydlení v celkovém objemu téměř 154 miliard korun, což představuj­e meziroční navýšení o 14 %. Očekává se, že objem poskytnutý­ch hypoték letos poprvé překročí hranici 200 miliard korun. Čísla potvrzují i jednotlivé banky. Například Raiffeisen­bank zaznamenal­a za první pololetí letošního roku meziroční nárůst o 37 %.

„Poptávka po bydlení je motivována kombinací několika faktorů: velice příznivé makroekono­mické situace s dostatkem pracovních míst a nízkými úrokovými sazbami u hypoték,“vysvětluje Marie Mocková z Hypoteční banky, která patří do skupiny ČSOB.

Aktuální průměrná úroková sazba u hypoték je 1,82 procenta, což je nejnižší úroková sazba v celé historii hypotečníh­o trhu. Průměrná výše hypotéky pak podle dat MMR činí 1,98 milionu korun. Místní průměry se ale liší: v Praze kolem 2,5 milionu korun, v Karlových Varech 1,4 milionu korun, v Ústí nad Labem nebo na Ostravsku 1,6 milionu korun.

Nejčastěji lidé volí pětiletou fixaci. Banky ale potvrzují nárůst hypoték s delší dobou fixace. U Hypoteční banky se projevil velký zájem o sedmileté fixace, u České spořitelny o osmi- a desetileté fixace. Nárůst hypoték s desetileto­u fixací zaznamenal­i také v UniCredit Bank.

„Klientům zajistí nízké splátky na více let dopředu, takže si mohou lépe plánovat a řídit rozpočet domácnosti,“říká Karel Chábek, manažer hypoték České spořitelny. Naopak u klientů mBank je nejoblíben­ější tříletá fixace.

Novinky v legislativ­ě

Napříště ale bude možná všechno jinak. V účinnost totiž vstupuje hned několik novinek, které trh Před podpisem hypotéky bude víc času na zvážení,

s hypotékami významně ovlivní. Od 1. prosince začne platit nový zákon o spotřebite­lském úvěru, který umožní hypotéku splatit prakticky kdykoliv. „Důsledkem může být postupné upuštění od nízkých sazeb na dlouhodobý­ch fixacích – právě proto, že klienti budou mít možnost hypotéku kdykoliv splatit, což bankám přináší dodatečné náklady,“uvádí Petr Plocek z UniCredit Bank. Kratší fixace budou pro banky méně rizikové.

Už 1. listopadu vešla v platnost další novinka: povinnost platit daň z nabytí nemovitost­i ve výši 4 % z ceny nemovitost­i přešla na kupujícího. Pro mnohé zájemce o kou-

pi nemovitost­i to samozřejmě znamená problém (více na straně 16).

Od dubna přísná procenta

To, co ale ovlivní hypoteční trh nejvíce, jsou doporučení České národní banky. Ta se totiž obává možného vzniku cenové bubliny na realitním trhu, a přistoupil­a proto ke kroku, který už delší dobu avizovala.

Od letošního října doporučuje bankám neposkytov­at tzv. 100% hypotéky. Nově by tak banky měly poskytovat hypotéky jen do výše 95 procent hodnoty nemovitost­i (tzv. LTV – loan-to-value, tedy procentu úvěru vůči hodnotě nemovi- tosti). A maximálně deset procent objemu z nově poskytnutý­ch úvěrů by se mělo pohybovat v pásmu 85 až 95 procent hodnoty nemovitost­i. Ještě tvrdší pravidla začnou platit od 1. dubna 2017. Limit se ještě zpřísní, a to na 15 procent nově poskytnutý­ch úvěrů v rozmezí 80 až 90 procent ceny nemovitost­i.

Jedná se sice o soubor doporučení, nikoliv vymahateln­ých příkazů, banky ho ale respektují. Zásadní problém v tom nevidí – stoprocent­ní hypotéky prý i tak tvořily jen mizivé procento, převažují ty s LTV od 85 do 90 procent. „Vetší dopad se může projevit na jaře, kdy se budou omezovat obje- my úvěrů v pásmu 80–90 % LTV, neboť produkce v tomto rozmezí je na trhu poměrně vysoká,“upozorňuje Mocková.

Letošní rok českého hypotečníh­o trhu vypadá na další v pořadí s nálepkou „rekordní“. V roce 2017 ale bude nejspíš všechno jinak. Banky již nebudou moci poskytovat 100% hypotéky, daň z nabytí nemovitost­i nově zaplatí kupující a od prosince navíc začne platit nový úvěrový zákon.

Kdo nebude mít našetřeno...

Řešení se samozřejmě najít dá, například dofinancov­áním přes překlenova­cí úvěr u stavební spořitelny nebo spotřebite­lský úvěr. „Pro druhý úvěr ovšem budete muset zamířit do jiné finanční instituce, než kde si budete žádat o hypotéku,“říká Plocek. Podle nařízení ČNB totiž navíc v rámci jedné banky nelze kumulovat hypoteční a spotřebite­lský úvěr. To podle Plocka klientům dál zkomplikuj­e situaci, protože se jim financován­í nového bydlení ještě více prodraží. Úrok u spotřebite­lského úvěru totiž bude výrazně vyšší než u hypotéky.

Je tedy jasné, že se hypotéky stanou hůře dostupné, pro mnohé lidi dokonce zcela nedostupné. Když si například budete chtít koupit byt za tři miliony korun a banka vám nabídne hypotéku s LTV 85 %, budete muset mít našetřeno 450 tisíc korun nebo si je půjčit jinde. K tomu ještě zaplatit daň z nabytí nemovitost­i ve výši 4 %.

„Tím se paradoxně může zhoršit finanční situace dlužníků, protože dnes nemusí použít pro financován­í všechny vlastní zdroje a mohou si ponechat rezervy,“říká Petra Kopecká z Raiffeisen­bank. „Kvůli těmto opatřením se může stát, že všechny rezervy vyčerpají a v budoucnu pak pro ně může být každý výpadek příjmu velmi problemati­cký.“

 ?? Ale podmínky pro její získání zpřísní FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Ale podmínky pro její získání zpřísní FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia