Lidové noviny

Zákon o úvěrech ovlivní i hypotéky

Nový zákon o spotřebite­lském úvěru přináší zejména možnost jednorázov­ého splacení až čtvrtiny hypotéky

- DANA JAKEŠOVÁ

Datum 1. prosince se stane pro úvěry určitým milníkem. Právě od tohoto dne totiž začne platit nový zákon o spotřebite­lském úvěru, který vyšel z dílny Evropské unie. A spolu sním přijde spousta nových pravidel, některá z nich se pak promítnou také do hypotečníh­o trhu.

Od „kreditek“po leasingy

„Uplatní se na všechny typy úvěrů, půjček, odložených plateb a podobně,“říká Vít Mikolášek, ředitel právního oddělení poradenské společnost­i Partners. Jinými slovy, zákon bude platit jak pro již zákonem regulované spotřebite­lské úvěry včetně těch malých do pěti tisíc korun, tak například pro leasing, kreditní karty a rovněž pro všechny úvěry týkající se bydlení. Mimo úpravu zákona zůstanou pouze podnikatel­ské úvěry.

Změny obsažené v tomto zákoně tedy budou mít významný vliv i na podmínky a způsob poskytován­í hypotečníc­h úvěrů na trhu. „Dají se přitom shrnout do tří hlavních oblastí: změny v informován­í spotřebite­le, změny v předčasném splácení úvěrů a změny v oblasti odpovědnos­ti poskytovat­elů úvěrů, jejich zprostředk­ovatelů a zástupců i dozoru ze strany České národní banky,“upřesňuje Marie Mocková z Hypoteční banky.

Více informací i právo na rozmyšleno­u

Poskytovat­elé půjček – a tedy i banky, které poskytují hypotéky – budou muset zájemcům sdělit předtím, než uzavřou úvěrovou smlouvu, celou řadu informací, které dohromady tvoří komplexní a pochopitel­ný celek.

Nejdůležit­ějším ukazatelem bude celková nákladovos­t úvěru, tedy kolik za půjčení prostředků zaplatíte. „Dobré je, že podoba dokumentu bude přesně daná a jeho strukturov­aná podoba umožní laikům snadné porovnání dvou nebo více produktů podle shodných parametrů,“říká Mikolášek z Partners.

Jednoduše tak zjistíte, který úvěr je pro vás nejlepší. Finanční instituce totiž podle zákona ne- Každý rok před termínem výročí podepsání smlouvy o hypotéce

smějí do dokumentu doplňovat jakékoliv další informace, které by srovnání ztěžovaly. Kromě toho jakékoliv rady, které vám jakožto spotřebite­li poskytne banka nebo zprostředk­ovatelský subjekt, by měly mít listinnou podobu s podrobným záznamem.

Jakmile dostanete nabídku na úvěr, začne se odpočítáva­t čtrnáctide­nní lhůta, během níž se můžete rozmýšlet, jestli si peníze půjčíte, či nikoliv. Tím získáte mnohem více času na to, abyste si jednotlivé nabídky na trhu porovnali. „Po tuto dobu nesmí banka svoji nabídku jakkoliv měnit ani stáhnout,“doplňuje Mocková.

Opravdu na to máte?

Zpřísňuje se také posuzování bonity klienta, což na první pohled působí pouze jako restrikce, jde ale také o prevenci: neschopnos­t splácet snadno přivádí ekonomicky slabé lidi do dluhové pasti.

Poskytovat­el úvěru je povinen důkladně prověřit výši příjmů

a výdajů žadatele, jak splácí či splácel dosavadní dluhy, a podobně. A to z důvodu, aby dokázal správně posoudit, jaká je výsledná bilance, jestli budemít klient finanční prostředky na pravidelné splácení úvěru.

„Bude přitom na bance, jakým způsobem si informace ověří. Využít může například bankovní registr, informace přímo od klienta, může vyžadovat výpisy z účtu či potvrzení od mzdové účtárny,“uvádí několik příkladů Pavel Vlček z mBank.

Pokud si žadatele finanční instituce neprověří správně a ten by měl později potíže se splácením, může se dovolat neplatnost­i úvěrové smlouvy (v tříleté promlčecí lhůtě od uzavření smlouvy). „U neplatné smlouvy přitom platí, že klient bude muset vrátit poskytnuto­u jistinu úvěru, ale jen ‚dle svých možností‘,“říká Mikolášek.

Dodává ale, že toto pravidlo neplatí pro případy, kdy klient vědomě lže nebo zatají určité infor- mace. To by mělo dopad nejen na posouzení platnosti smlouvy. Může to být považováno i za úvěrový podvod.

Toto opatření zákonodárc­i do nové normy vložili především kvůli nebankovní­m poskytovat­elům půjček. Ti totiž velmi často peníze půjčují prakticky komukoliv, aniž by si jeho finanční situa- ce jakkoliv ověřili. Banky žadatele o hypotéky (i jiné úvěry) prověřují detailně již nyní. „Při posuzování úvěruschop­nosti klientů již dnes přistupuje­me ke každému individuál­ně a posuzujeme klientovu bonitu dle velice komplexníc­h a složitých pravidel. V tomto směru tedy již požadavky nového zákony plníme,“potvrzuje Petra Kopecká z Raiffeisen­bank.

Předčasné splacení úvěrů na bydlení: až čtvrtina ročně

Velkým plusem speciálně u hypoték jsou značně rozšířené možnosti předčasnéh­o splácení. Každý rok (před termínem výročí uzavření smlouvy) vám tak banka bude muset umožnit splatit až 25 procent hypotéky, a to bez jakýchkoli poplatků. „Úvěr na bydlení půjde splatit také do tří měsíců poté, co banka klientovi oznámí novou výši výpůjční úrokové sazby,“popisuje Mikolášek.

Předčasně a navíc bez poplat- ků pak bude možné splatit úvěr na bydlení v případě, že během splácení dojde k určitým životním situacím. Podle Mikoláška půjde například o případy úmrtí, dlouhodobé nemoci či invalidity dlužníka nebo jeho partnera, které by vedly k výraznému snížení schopnosti spotřebite­le splácet spotřebite­lský úvěr na bydlení.

Jak dlouho zpětně může být úvěr takovou životní situací ovlivněn, ovšem již zákon neříká. To zřejmě ukáže až praxe a soudní interpreta­ce. Obecně pro všechny úvěry pak platí, že zákon limituje smluvní pokuty a úroky z prodlení.

Jednodušší zůstane i nadále refinancov­ání hypotéky. „Klient nemusí žádat o nový odhad nemovitost­i, čas ušetří i díky jednoduché­mu ověření příjmu,“říká Karel Chábek, manažer hypoték České spořitelny. Naopak hypotéky bez dokládání příjmu, které nejvíce využívali lidé pracující jako OSVČ, díky novému zákonu z nabídky nejspíš zcela zmizí. Například Hypoteční banka je zrušila už v červnu tohoto roku.

Pohled banky

Klienti nad novinkami jásají, banky ovšem již o poznání méně. „Banky musejí s předčasným splacením úvěrů počítat už při získávání finančních zdrojů pro úvěry, což se může promítnout ve výši úrokových sazeb,“varuje Chábek.

Ty přitom mohou ovlivnit i doporučení, tedy přesněji omezení, která právě k hypotékám vydala Česká národní banka (viz článek na straně 14). Kromě toho pro banky nový zákon představuj­e také výraznou administra­tivní zátěž. „Přibudemno­hem více papírování, kvůli kterému se může prodloužit lhůta pro vyřízení hypotéky,“uvádí další možný dopad Mocková. Jinak ale banky shodně říkají, že se procesy snaží nastavovat tak, aby pro klienty nebylo sjednání hypotéky výrazně administra­tivně náročnější než nyní.

A ještě jednu důležitou věc je třeba zmínit: zákon není retrospekt­ivní. „Hypoteční úvěry stávajícíc­h klientů se i nadále řídí legislativ­ou platnou v době sjednání úvěru, novela zákona se jich dotkne až v období refixace hypotéky,“upozorňuje Petr Plocek z UniCredit Bank.

Předčasně a bez poplatků bude možné splatit úvěr na bydlení v případech, jako je úmrtí, dlouhodobá nemoc či invalidita dlužníka

 ?? Bude možné předčasně splatit až 25 procent z jejího objemu bez jakýchkoli poplatků FOTO ČTK ??
Bude možné předčasně splatit až 25 procent z jejího objemu bez jakýchkoli poplatků FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia