Lidové noviny

Hypotéku lze čerpat i zpětně

-

Prodali jste váš stávající byt či dům a za utržené peníze koupili jiný. Nějaké peníze vám zbyly na rekonstruk­ci, ale později jste zjistili, že na vše potřebné nebudou stačit. Anebo vám na koupi či rekonstruk­ci nemovitost­i půjčil někdo z rodiny, ale peníze pak potřebuje vrátit dříve, než jste se domluvili. I takovou situaci lze zvládnout pomocí standardní hypotéky. Většina bank totiž takové zpětné proplacení vlastních prostředků umožňuje.

Obecně budete muset splnit stejná pravidla jako kterýkoliv jiný žadatel o hypotéku. Budete muset prokázat dostatečno­u bonitu, nesmíte mít žádné negativní záznamy v registrech dlužníků a nemovitost budete muset dát do zástavy bance. Ale samozřejmě bude nutné zdokladova­t vynaložené výdaje. „Nejčastěji se jedná o faktury a výpisy z účtu vystavené odběrateli (klientovi), účtenky při platbě za hotové v prodejnách stavebnin, hobby marketů atd.,“říká Marie Mocková z Hypoteční banky.

Pozor na termíny

Další pravidla mají ale jednotlivé banky nastavená odlišně. Napří- klad u Raiffeisen­bank lze o podobnou hypotéku požádat do jednoho roku od platby, u UniCredit Bank až 24 měsíců zpětně. U Hypoteční banky jsou to také dva roky, ale navíc je stanovena minimální částka 1 880 000 korun. To se ale změní začátkem prosince, kdy nejen tato banka hranici pro minimální částku přestane vyžadovat.

Další banky mají časový horizont stanovený podle konkrétníh­o účelu. „U koupě lze proplatit zpětně až 80 procent kupní ceny do 12 měsíců od podpisu kupní smlouvy, u výstavby až 80 procent z ceny stavby do 18 měsíců od kolaudace. A u rekonstruk­ce, kde nebyla nutná kolaudace, můžeme zpětně proplatit faktury do 18 měsíců od jejich vystavení, maximálně do 80 procent hodnoty nemovitost­i,“popisuje Pavel Vlček z mBank.

Také Česká spořitelna tuto službu poskytuje. Každý případ však řeší individuál­ně.

Výhodou tohoto řešení jsou příznivé podmínky hypoték. Například spotřebite­lský úvěr či americká hypotéka by vás vyšly výrazně dráž. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia