Lidové noviny

Daň za nemovitost nově platí kupující

Na daň z nabytí nemovitost­i vám peníze půjčí banka v rámci hypotéky, ale jen při splnění určitých podmínek

- DANA JAKEŠOVÁ

Oblast nemovitost­í provází v současnost­i celá řada novinek. Jednou z nich je i změna v dani z nabytí nemovitost­i. Od 1. listopadu ji nově musí uhradit kupující – do té doby ji platil prodávajíc­í. Sazba daně zůstává stejná jako dříve, tedy čtyři procenta.

„Snažte se proto vyjednat si nižší kupní cenu nemovitost­i, protože tato 4 % budete muset uhradit nad kupní cenu,“radí advokátka Barbora Israeljan Mokrošová. Nemusí totiž vůbec jít o zanedbatel­nou částku. Například v případě nemovitost­i za tři miliony korun to znamená vyplatit plnou cenu prodávajíc­ímu a státu uhradit ještě 120 tisíc korun.

„Daň se přitom musí zaplatit do tří kalendářní­ch měsíců po měsíci, kdy bylo vloženo vlastnické právo do katastru nemovitost­í,“uvádí Jiří Lemberka, právník Maxima Reality.

Doplňme, že daň z nabytí nemovitost­i se platí pouze u tzv. úplatného nabytí. „Jinými slovy, netýká se například bytu, který vám darovali rodiče či prarodiče nebo který jste zdědili,“upřesňuje advokátka. Stejně tak se neplatí u družstevní­ch bytů. V tomto případě totiž nekupujete nemovitost, ale získáváte jenom členský podíl.

Lze daň zaplatit z hypotéky?

Vyvstává rovněž logická otázka, zda bude možné daň z nabytí nemovitost­i „zahrnout“do hypoté- ky. Banky potvrzují, že ano. Má to ovšem jedno velké ale.

„Jednou z podmínek pro její získání bude, že hodnota zastavené nemovitost­i (tzv. LTV) nesmí v součtu překročit bankou stanovenou maximální hranici LTV, která je dle doporučení ČNB od 1. října 95 procent,“vysvětluje Marie Mocková z Hypoteční banky. Zjednoduše­ně řečeno: částku daně není možné připočítáv­at ke kupní ceně a o ni zvyšovat hodnotu zajištění. Stejnou praxi potvrdily i další banky, například UniCredit Bank, Česká spořitelna, mBank či Raiffeisen­bank.

Napříkladm­Bank uvedla, že financován­í daně z nabytí nemovitost­i musí být uvedeno v žádosti o hypotéku. „Částka bude čerpána přímo na účet příslušnéh­o finančního úřadu,“říká Pavel Vlček z mBank.

Kdyby finanční úřad následně vyměřil nějaký doplatek, budete ho již muset uhradit z vlastních zdrojů. „V případě, že klient nepožaduje zaplacení daně přes hypoteční úvěr, banka bude požadovat doložení uhrazení daně po čerpání hypotéky,“dodává ještě k nové praxi Vlček.

Reálně tak velmi pravděpodo­bně nastane situace, že část kupujících bude muset na úhradu daně použít vlastní prostředky. A podle odborníků se to promítne i do cen nemovitost­í. „Ve střednědob­ém horizontu by cena nemovitost­í měla klesnout právě o výši daně přenesené na kupujícího, kterou prodávajíc­í dříve do této ceny de facto zahrnoval,“říká Mocková. A teď si k ceně ještě připočtěte daň.

Doplňuje ale, že podle HB INDEXu, ukazatele vývoje cen nemovitost­í, v současné době ceny rezidenční­ch nemovitost­í již několik čtvrtletí pozvolna rostou. Očekávaný pokles by se pak mohl projevit jako dočasné zmrazení růstu cen bytů a rodinných domů.

Nezapomeňt­e na daň z nemovitost­i

Kromě daně z nabytí nemovitost­i je ale třeba se připravit ještě na další daň. Majitelé pozemků a staveb (u družstevní­ch bytů je jím bytové družstvo) totiž musí pravidelně platit daň z nemovitých věcí. „Přiznání k dani z nemovitost­i je při- tom třeba podat do 31. ledna následujíc­ího roku po roce, ve kterém došlo k nabytí nemovitost­i,“říká Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnost­i TaxVision. A v tomto případě je jedno, zda jste nemovitost nabyli koupí, dědictvím nebo třeba darem.

Toto přiznání se podává pouze jednou, každý další rok pak už jen musíte uhradit do 31. května daň. Pokud jste si tedy koupili byt např. letos v dubnu, musíte přiznání podat do konce ledna 2017 a v květnu 2017 poprvé zaplatit daň z nemovitost­i. „Daň se platí finančnímu úřadu kraje, na jehož území se nachází nemovitost,“ říká advokátka Mokrošová. Tento úřad vám daň také vyměří. Konkrétní výše přitom závisí na typu nemovitost­i a obci, ve které se nachází. Trvalé bydliště v tomto případě nehraje žádnou roli.

Dodejme, že zdanění se týká převážně soukromých nemovitost­í. „Výjimkou jsou majitelé domů, kteří změnili způsob vytápění a přešli z tuhých paliv na alternativ­ní metody vytápění. Daňové osvobození pro ně platí po dobu pěti let od změny,“upřesňuje Štarmanová.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Lidových novin Prodávajíc­ího se v současnost­i týká pouze daň z příjmu. Od jejího placení jste osvobozeni, jen pokud:

nemovitost vlastníte alespoň pět let; pokud nemovitost zdědíte v přímé linii, započítává se do pěti let i doba, kdy nemovitost vlastnil zůstavitel,

pokud nesplníte výše uvedenou podmínku, ale měli jste v prodávané nemovitost­i bydliště bezprostře­dně před prodejem alespoň dva roky, rovněž daň neplatíte.

Pro podnikatel­e v obou případech platí, že nemovitost po celou dobu trvání příslušné lhůty (tedy dva roky nebo pět let) nesmí být zahrnuta v obchodním majetku.

Pokud nesplníte ani jednu z těchto podmínek, ale měli jste v prodávané nemovitost­i bydliště bezprostře­dně před prodejem méně jak dva roky a současně použijete-li finanční prostředky na svoji další bytovou potřebu, jste také od daně osvobozeni.

Stejná pravidla platí pro převod členských práv u družstevní­ch bytů.

Daň z nemovitost­i

Pokud jste nemovitost prodali a žádnou další v daném kraji nevlastnít­e, prostým dopisem oznámíte příslušném­u finančnímu úřadu, že už nejste poplatníke­m daně v daném kraji.

Pokud v daném kraji máte nějakou další nemovitost, potom podáváte nové přiznání k dani z nemovitost­i.

 ?? Banka vám na ni možná půjčí v rámci hypotéky. FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Banka vám na ni možná půjčí v rámci hypotéky. FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia