Lidové noviny

Rodinný závod: víc než pouhá firma

-

Nový občanský zákoník obohatil naše právní prostředí o nový termín, kterým je rodinný závod. Definoval ho jako podnikání, resp. zvláštní případ obchodního závodu, který provozují manželé – nebo alespoň jeden s manželů – a spolu s nimi i jejich příbuzní až do třetího stupně nebo osoby s manžely sešvagřené až do druhého stupně.

Na ty z nich, kteří trvale pracují pro rodinu nebo pro rodinný závod, se hledí jako na členy rodiny zúčastněné na provozu rodinného závodu. To je také jediná právní definice rodiny, kterou v českém právu nalezneme. Rodinný závod není charakteri­stický popisem činnosti, ale lid- mi, kteří v něm pracují. Typickým příkladem rodinného závodu je malá vinice nebo pekařství, které kdysi rodiče založili a dnes v něm spolu s nimi pracují i dospělé děti a jejich partneři. Musí však jít o bezsmluvní základ, nikoliv například o společnost s ručením omezeným nebo o bratrance zaměstnané­ho na pracovní smlouvu.

Zákonná úprava nahrazuje smlouvu

Nejde však jen o otázku pojmenován­í, ale i o vztahy mezi členy rodiny. Podle občanského zákoníku mají totiž všichni rodinní příslušníc­i, kteří pro rodinný závod pracují, právo podílet se na zisku podle množství a druhu práce a také právo na rozhodován­í o zásadních otázkách podnikání.

V rodinném závodě má každý stejně silný hlas a k rozhodnutí postačí jejich prostá většina. Toto pravidlo nemusí být pro všechny rodinné závody akceptovat­elné. Založil-li před lety firmu otec, patrně o ní chce rozhodovat a těžko se smíří s tím, že právo synům umožňuje, aby ho přehlasova­li. Proto se řada rodinných firem ještě před účinností nového občanského zákoníku (1. 1. 2014) transformo­vala na akciové společnost­i či měnila tak, aby zakladatel měl hlavní slovo při rozhodován­í.

Prodej rodinného závodu je možný, ale má svá pravidla, která upravuje občanský soudní řád. Prodejem (zcizením) závodu účastenstv­í jednotlivý­ch členů zaniká, podobně jako když pro něj rodinní příslušníc­i přestanou pracovat anebo když se manželé rozejdou. Při zániku účastenstv­í má každý doposud pracující člen rodiny právo na vypořádací podíl a na podíl na zisku a na přírůstcíc­h.

O rozdělení zisku se opět rozhoduje prostou většinou hlasů. Rozhodován­í je tak velmi demokratic­ké a patrně nebude vyhovovat každému. Rozhodně ne těm podnikatel­ům, kteří soudí, že rodinu a podnikání je lepší ze zásady nesměšovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia