Lidové noviny

Hraničář, který si zvolil smrt

- JIŘÍ PLACHÝ

PRAHA Přijetí mnichovské dohody provázely stovky dnes již zapomenutý­ch osobních tragédií. Z téměř šesti set vojáků čs. armády, kteří v době mimořádnýc­h opatření na obranu státu přišli o život, zemřelo nejméně 164 vlastní rukou.

Desítky z nich neunesly kapitulaci vlastní armády a katastrofu státu, s jehož ideály se ztotožňova­li. Jedním z nich byl i četař 12. roty hraničářsk­ého pluku 6 Arnošt Hrad, který v dopise na rozloučeno­u napsal: „Konal jsem službu pro vlast podle svého nejlepšího svědomí. Na srub jsme si Jeho dospívání na pražské periferii však nebylo neproblema­tické. Vyrůstal uprostřed hospodářsk­é krize, dlouho byl nezaměstna­ný a jen velmi těžce hledal uplatnění. Z mladické nerozvážno­sti se dokonce několikrát ocitl na hraně zákona.

Ve dvadvaceti letech dostal povolávací rozkaz a s ním šanci, kterou se rozhodl nepromarni­t. Narukoval v říjnu 1936 k pěšímu pluku 2 do Litoměřic. Jako jeden z nejlepších ukončil plukovní poddůstojn­ickou školu.

Od září 1937 sloužil v pevnostním pásmu v Králíkách a počátkem roku 1938 byl přemístěn k elitnímu hraničářsk­ému útvaru. Když byl naposledy koncem srpna toho roku v Praze, těsně před Mnichovem, řekl jedné ze svých sester: „Republika je a bude. My jsme toho zárukou.“

V té době sloužil v pěchotním srubu K-S 14 U cihelny. Právě tady se prvního říjnového dne dozvěděl o kapitulaci, v jejímž důsledku se rozhodl k dobrovolné­mu odchodu ze života. Své předsevzet­í splnil. Když 3. října 1938 přišel rozkaz k ústupu, zůstal jako poslední na svém stanovišti a pak se střelil ze své služební pistole do srdce. Zemřel ještě téhož dne, krátce po převozu do nemocnice v Červené Vodě.

 ?? Sloužil u elitního hraničářsk­ého pluku. Po vydání pohraničí nacistické­mu Německu na podzim 1938 odmítl opustit pěchotní srub K-S 14 U cihelny (na velkém snímku) a volil dobrovolno­u smrt. FOTO VHÚ ?? Arnošt Hrad (1914–1938)
Sloužil u elitního hraničářsk­ého pluku. Po vydání pohraničí nacistické­mu Německu na podzim 1938 odmítl opustit pěchotní srub K-S 14 U cihelny (na velkém snímku) a volil dobrovolno­u smrt. FOTO VHÚ Arnošt Hrad (1914–1938)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia