Lidové noviny

Ignáci! Jarmilo!

-

chova díla bývala podepsána pseudonymy Hynek, Karel H. a Karel Hynek.

K přejmenová­ní Ignáců na Hynky v českých zemích docházelo v různých dobách, nejhojněji ve druhé polovině 19. století a v období první republiky. Důvodem bylo vyjádření příslušnos­ti k českému národu, někdy šlo také o protest proti jezuitském­u řádu. V pozadí tohoto vlasteneck­ého kroku je však skryta jazyková nepřesnost. Mužské křestní jméno Hynek bylo na základě zvukové podoby s počátkem španělskéh­o tvaru Inigo za českou variantu jména Ignác považováno mylně. Hynek vznikl zčeště- ním německého Heindrich (tedy Jindřich) s významem ‚vládce domu‘. Ignác (s variantou Ignát) má původ v latině, nejspíš souvisí s latinským ignitus a bývá vysvětlová­n jako ‚oheň, ohňový, rozpálený‘, přeneseně ‚horlivý‘.

JAZYKOVÉ OKÉNKO

Jméno Ignác bývalo populární hlavně v katolickýc­h zemích po prohlášení Ignáce z Loyoly za svatého.

Svůj odstup od jeho uctívání naznačil ve své koresponde­nci novinář a spisovatel Karel Havlíček Borovský větičkou: Nedej to swatý Nácíček Lojolský! V neformál- ní češtině se totiž k základní podobě Ignác tvoří domácké podoby Igi se zdrobnělin­ou Ignácek a také Nác, Náca, Nácek (výraz nácek s malým počátečním písmenem se za 2. světové války vžil jako zkrácenina slova nacista), Nácin, Nácíček (pokud pátráte ve své paměti, odkud poslední jméno znáte, pak jistě rychle přijdete na to, že jde o kamaráda kocoura Mikeše).

Bez zajímavost­i není ani dnes běžné ženské jméno Jarmila. Mácha totiž v Máji jako první užil přechýleno­u podobou mužského jména Jarmil/Jaromil, které se v době národního obrození začalo objevovat jako varianta slovan- ského Jaromír; např. podpis Jarmil Erben užíval počátkem 30. let 19. století všestranný Karel Erben, jehož dnes známe jako Karla Jaromíra Erbena (mimochodem, sluší se připomenou­t i jeho výročí: narodil se 7. listopadu 1811).

Jméno literární postavy začali dávat svým dcerám nejprve Máchovi ctitelé. Jedna z prvních Jarmil se údajně narodila v roce 1869 v profesorsk­é rodině Tonnerů v Písku. Dnes jich u nás podle statistick­ých přehledů žije bezmála 61 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia