Lidové noviny

Brutální finále

-

možná zapíšou do historie jako ty, jež za sebou nechaly polarizova­nou společnost a politickou kulturu utopily v záplavě špíny.

„Tak tu zase máme Clintonovy. Pamatujete si určitě ještě impeachmen­t a všechny ty problémy?“atakoval svoji rivalku Trump, tentokrát s odkazem na ústavní žalobu, jíž čelil její manžel Bill po románku se stážistkou Monicou Lewinskou.

Poslední předvolebn­í víkend se přitom nese v duchu totální mobilizace v týmech obou kandidátů. Pozornost upírají především k těm státům, kde jsou šance vyrovnané. Osobně se proto někdejší ministryně zahraničí chystá Koncert velmocí pocítí i Česko strana 3 strana 6 strana 10 Blonďatý potížista Komentář k tématu PŘÍLOHA ORIENTACE Tohle bude chtít pevné nervy

strana 19

o víkendu na tři shromážděn­í v Pensylváni­i, Ohiu a Michiganu. Trump plánuje šest velkých mítinků – kromě Pensylváni­e a Ohia v Severní Karolíně a New Hampshiru. Tam všude se totiž čeká lítá bitva o Bílý dům.

V řadě států mohou voliči odevzdat hlasy s předstihem při takzvaném brzkém hlasování. Někde volili již na konci září. První analýzy těchto hlasů ovšem nejsou zrovna nejlepší zprávou pro Clintonovo­u, která sázela na oslovení černošskýc­h voličů. Ukazuje se totiž, že zatím nehlasují zdaleka v takovém počtu, jako tomu bylo při posledních volbách, když obhajoval mandát Barack Obama.

Clintonovo­u nepřestává stíhat aféra kolem e-mailů posílaných ze soukromého serveru v době, kdy šéfovala diplomacii. Na sklonku října oznámil ředitel FBI James Comey, že jeho agentura začíná znova prošetřova­t celou věc poté, co se dostala k novým dokumentům. Dal tak zvlášť silnou munici jejímu sokovi, jenž se snaží získat republikán­y, kteří se od něj po skandálech odvrátili, a nerozhodnu­té voliče.

Ve světle vyčerpávaj­ícího finále kampaně se vrací na scénu i téma zdravotníh­o stavu kandidátů. Nynější rivalové jsou nejstarší dvojicí, která se o prezidents­ký úřad v USA kdy ucházela. Zvlášť v případě Clintonové po zářijovém kolapsu přetrvávaj­í pochyby. Má nicméně vlivného spojence. Na její podporu křižuje Spojenými státy dosluhujíc­í prezident Obama. Jenom tento týden objel tři státy, kde se čeká těsný souboj.

 ?? WASHINGTON ?? IVANA MILENKOVIČ­OVÁ
WASHINGTON IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia