Lidové noviny

Sběr podpisů? Příště už i s číslem občanky

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Jeden rok a čtyři měsíce před koncem funkčního období Miloše Zemana zná Česko první prezidents­ké kandidáty. Kromě osobností, které o boji o Hrad zatím přemýšlejí spíše hypotetick­y, svůj vážný zájem oznámili populární textařMich­al Horáček a ještě před ním veřejnosti málo známý lékař a aktivista Michal Hilšer.

Oba se dušují, že nebudou žádat o podporu politickýc­h stran, naopak chtějí využít ryze občanské nominace, k níž je potřeba na- sbírat 50 tisíc podpisů pod nominační petici. Pokud ale začnou se sběrem už nyní podle současných pravidel, budou muset na jaře všechny petiční archy vyhodit do koše a začít nanovo.

Ústavně právní výbor sněmovny totiž ve čtvrtek schválil vládní novelu, která zavede povinnost mít na petici kromě jména a podpisu občana i číslo jeho občanského průkazu nebo cestovního pasu, což doteď nebylo nutné.

„Do konce roku by to celé měla schválit sněmovna. Předpoklád­ám, že v lednu novela projde Se- nátem a zamíří k podpisu prezidente­m, aby nová pravidla mohla od února začít platit,“přiblížil poslanec ústavně právního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

O změně podmínek pro občanské kandidáty se hovoří už od skončení minulé přímé volby, která se uskutečnil­a v roce 2013. Ani téměř čtyři roky po ní ale stále neexistuje definitivn­í podoba nových pravidel.

Občanský aktivista Hilšer, který kandidatur­u ohlásil na konci července, už se sběrem podpisů začal. „Kvůli průtahům s připra- vovanou novelou ale nevíme, na čem vlastně jsme,“řekl LN.

Pokud začne novela platit od února, budou mít současní uchazeči o Hrad tři čtvrtě roku na dosažení 50tisícové hranice.

Podobné časové období v zatím jediné přímé volbě prezidents­kým uchazečům na posbírání potřebného množství podpisů vesměs stačilo.

Minulá přímá volba hlavy státu se uskutečnil­a v lednu 2013. Na sesbírání zákonem předepsané­ho počtu podpisů měli kandidáti čas do 6. listopadu 2012.

Ke změně pravidel politici sáhli kvůli kontroverz­ím, které provázely minulou prezidents­kou kampaň. Ministerst­vo vnitra při ní na arších některých kandidátů našlo zfalšované podpisy. Kvůli tomu resort ještě tentýž rok, kdy volba skončila, navrhl celý systém změnit.

V představác­h ministerst­va mělo jít o snížení počtu podpisů na 8000 s tím, že by všechny byly úředně ověřené. Ztížení procedury mělo být kompenzová­no právě výraznou redukcí zákonem předepsané­ho množství petentů.

Tento návrh ale nakonec u politiků narazil. „Vidím to jako málo komfortní pro samotné podepisují­cí i ty, kdo občany s petičními archy obcházejí. Museli by jít někam na úřad nebo CzechPoint, což bere čas a je to i zbytečně náročné,“zdůvodnil Plíšek.

Ke snížení na 8000 podpisů by navíc byla třeba změna ústavy. K tomu ale není politická vůle. V připomínko­vém řízení se proti této možnosti postavila velká část úřadů. Naopak přidání čísla „občanky“či pasu podpořila třeba i kancelář současného prezidenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia