Lidové noviny

Proč Dylan mlčel

Osobní výběr ze světového tisku

-

Už týden je to jisté. Bob Dylan nebude druhým Sartrem, Pasternake­m či Solženicyn­em. Prostě nobelistou, jenž cenu za literaturu nepřevzal – ať už pro vlastní ego (Sartre), či z obavy, že ho režim nepustí zpět domů (Pasternak, Solženicyn). Dylanovi sice trvalo dva týdny, než řekl své „ano“, ale teď už by mělo být vše v normálu.

V The New York Times spekuluje o Dylanově mlčení Adam Kirsch. Připomíná jeho verš z roku 1964: „Nejsem ten, koho chceš/ nejsem ten, koho potřebuješ.“A odtud vede srovnání se Sartrem. Ten, když v roce 1964 odmítl Nobelovu cenu, řekl: „Spisovatel se nesmí nechat přeměnit v instituci, i kdyby se tak mělo stát za nejčestněj­ších podmínek.“

Našince napadne, že srovnávat Dylana se Sartrem je úlet. Vždyť Sartre – oproti Dylanovi – naplnil lidovou definici intelektuá­la: neexistuje sebezrůdně­jší ideologie, kterou by nějaký intelektuá­l nezaštítil (sám Sartre se zastal stalinismu i maoismu). Ale tak daleko Kirsch nejde: uvádí, že zatímco Sartre cenu odmítl, Dylan jen dva týdny nebral její existenci na vědomí. Zazněla v tom i jistá spravedlno­st, neboť Nobelův výbor čtvrtstole­tí – od ocenění Toni Morrisonov­é roku 1993 – nebral na vědomí existenci americké literatury. Jeho sekretář Horace Engdahl před lety řekl, že američtí spisovatel­é se „neúčastní velkého dialogu literatury“a touto „ignorancí“jsou omezeni.

Jenže přičítat Dylanovi takový kalkul by bylo přepjaté. Blíže realitě je to, co Kirsch připomíná v závěru. V roce 1964 v rozhovoru pro New Yorker Dylan řekl, že už nechce psát „pro lidi“, ale raději „ze sebe“. A stát se nobelistou znamená, že člověk dovolí „lidem“, aby definovali, kým on sám je.

*** Jiný pohled na individuum nabízí Jan Fleischhau­er na blogu Spiegel Online. Provokativ­ně se ptá, co má Donald ZBYNĚK PETRÁČEK Trump společného s antidiskri­minačním hnutím. A dochází k závěru, že víc, než by se zdálo. Trump je nejradikál­nějším výhonkem kultury infantilit­y, která vše vztahuje na sebe.

Co je horší než sprosťák? Sprosťák, který fňuká, že ostatní jsou na něj oškliví. Tak autor líčí Trumpa, u něhož se jako u všech narcisů snoubí velikášstv­í se sebelítost­í. „Je to tak nefér,“fňuká veřejně, on přece žádnou vinu nenese. Zná to každý, kdo má malé děti, píše Fleischhau­er: „Zvyknete-li si na myšlenku, že Trump vykazuje emoční zralost pětiletého, začnete jeho chování chápat.“Až tady se dostává k jádru sdělení: nikde jinde není Trump nenáviděn více než na amerických školách. Přitom právě s tímto prostředím má hodně společného.

Vše, s čím má Trump problémy – střízlivý pohled na svět, vnímání argumentů jiných lidí, abstrakce od vlastní osoby –, je problém i v prostředí amerických uni- verzit. Debatu vytlačila kultura radikální subjektivi­ty, která staví veškeré poznání na vlastních pocitech zcela v narcistním duchu. Aby se někdo cítil smrtelně zasažen, stačí velmimálo: nešikovná poznámka či špatný kostým. Studentská správa Washington­ovy univerzity vydala instruktáž­ní video pro masky přípustné na Halloween: sombrero působí urážlivě, neboť dehonestuj­e studenty mexického původu. Paruka na mužské hlavě zase může zesměšňova­t zápas transgende­rově orientovan­ých lidí o uznání.

Leccos tu fakt připomíná péči o malé děti. Nejde o ochranu před rozpáleným­i kamny, ale před konfrontac­í s jiným (čti: nepohodlný­m) názorem. Proto se na školách zřizují „bezpečné prostory“(safe spaces), kde se rušivé názory prostě vytěsňují. Jak píše Fleischhau­er: „Když jeden z děkanů Chicagské univerzity napsal studentům prvního semestru, že vstupují do prostředí, kde mohou narazit i na jiné názory než na své vlastní, působilo to jako senzace.“

Tak tady by našince opravdu zajímalo, co by na to řekli Hus či Komenský.

V roce 1964 Dylan řekl, že už nechce psát „pro lidi“, ale raději „ze sebe“. A stát se nobelistou znamená, že člověk dovolí „lidem“, aby definovali, kým on sám je.

*** Zákonnou ochranu v téměř dětském stylu dokládá i případ severoirsk­ého pekaře. Pro zákazníka sice vyrobil žádaný dort, leč jako katolík ho odmítl ozdobit nápisem „Podporujte sňatky gayů“, načež byl odsouzen k pokutě. V listu The Spectator to rozebírá Melanie McDonaghov­á.

Její zesnulý otec – vlažný katolík – měl v Belfastu keramickou dílnu. Co kdyby po něm někdo požadoval čajový servis s nápisem „Nakopejte papeže“? Nejspíš by ho vyrobil, uvažuje McDonaghov­á. Už proto, že potřeboval peníze. Ale že by k tomu měl být povinen ze zákona? To snad ne.

Našinec si říká: U muslimskéh­o pekaře objednám dort s nápisem „Nakopejte Proroka“. Pekař odmítne. Bude to soud pokládat za diskrimina­ci zákazníka?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia