Lidové noviny

Déšť odplavuje i hodnotu polí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Na úpatí Pálavských vrchů, v Pavlově u Dolních Věstonic, bývalo pole s černozemí. Z velké části ale úrodnou vrstvu pod pohořím v průběhu let odplavila voda, takže se tam dnes rozkládá plocha s mělkou a vápenitou zeminou, která rychle proschne a drolí se.

Nešťastné scelování pozemků, které prováděli komunisté, připravilo krajinu o schopnost zadržet vodu. Projevuje se to i v řeči peněz – ministerst­vo zemědělstv­í s ohledem na kvalitu přecení zemědělsko­u půdu. V sedmi krajích voda s humusem odplavila i kus hodnoty pozemku.

Nejvíce trpí jižní Morava

Nejhůře jsou na tom tradiční zemědělské oblasti. Tedy středočesk­á obilnice republiky, Haná, východní Čechy a v čele smutného žebříčku jižní Morava. Za posledních deset let tam klesla cena hektaru zemědělské půdy bezmála o patnáct set korun. „Působení vodní a větrné eroze je největší právě v Jihomoravs­kém kraji, kvalita půdy pak klesla i v Karlovarsk­ém kraji,“říkáminist­r zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Druhý problém vedle eroze, který ovlivňuje úbytek dobré zeminy zvláště ve Středočesk­ém kraji a v Praze, je zábor půdy pro stavební účely.

Třetím negativním faktorem je pak intenzivní hospodařen­í.

Od roku 2005 do roku 2015 zmizelo z jednotlivý­ch katastrů v České republice padesát tisíc hektarů zemědělské půdy a podle propočtů jí ubývá rychlostí pět tisíc hektarů ročně. Pod silnicemi, domy nebo továrnami často nesmyslně končí nejlepší zemina v okolí, přestože opodál se rozkládá mnohem méně „výživné“pole. Při změnách územních plánů se na tento faktor nehledí.

Erozí i zastavěním takových ploch pak klesá základní cena zemědělské půdy, jak ji stanovuje ministersk­á vyhláška. Vliv to má i na daňový výnos – letošní přecenění, které začne platit od ledna příštího roku, srazí obcím příjmy na dani z nemovitost­i o 325 tisíc korun ročně.

Podle údajů Státního pozemkovéh­o úřadu z loňského listopadu je odplavením úrodné vrstvy ohroženo 67 procent zemědělské půdy v republice. V Pardubické­m, Královéhra­deckém a Jihomoravs­kém kraji takto propadne cena za metr čtvereční o více než deset procent. Klesající křivka kopíruje data o intenzitě sucha a hloubce, do níž je zemina vyschlá. Právě tyto tři regiony jsou na tom nejhůře.

V některých regionech se ale naopak kvalita půdy zlepšila. Premianty v tomto ohledu jsou Liberecký a Ústecký kraj. V tom prvně jmenovaném také za posledních dekádu nejvíce rostla cena za hektar – o čtrnáct set korun.

Vytěžit maximum

Třetí negativní faktor, který bere půdě život i cenu, je intenzivní hospodařen­í, kdy se farmář snaží vytěžit maximum zisku při minimu nákladů.

V praxi to znamená především vysázení dotované řepky, případně kukuřice či pšenice, zatímco ovoce, zelenina, brambory a přidružená živočišná výroba scházejí.

To je třeba případ katastru obce Lužec nad Cidlinou v Královéhra­deckém kraji. Z 15,79 korun za metr čtvereční zemědělské půdy od ledna půjdou na 11,93 korun. Půda vyčerpaná žlutou olejninou je chudá a slabá, takže nezvládne udržet vodu, čímž se degradační kolečko uzavírá.

Pro představu, jak se zodpovědné a udržitelné chování k půdě postupně přelilo na stranu co největšího výnosu: V roce 1933 se tu řepka pěstovala na 298 hektarech. V roce 2010 zežloutlo více než 350 tisíc hektarů.

U brambor je trend opačný – v roce 1930 byly na 450 tisících hektarech, v roce 2010 se vyorá- valy zhruba na 25 tisících hektarech.

Dlouhé lány nečleněné půdy, bez mezí, remízků nebo stupňovitý­ch svahů jsou dědictvím minulého režimu. Socialisti­ckým kombajnům se snáze sklízelo na znárodněný­ch polích, když jim nic nestálo v cestě. Jenže v cestě pak nic nestojí ani poryvům větru nebo vodě.

Na zlepšení už se pracuje

Česká republika je známou střechou Evropy, odkud všechno, co se nezvládne zachytit, odteče k sousedům. Kvůli klimatický­m změnám, které spočívají v častějším střídání extrémních období sucha a povodní, je to vážný problém.

Na zlepšeních už se ale pracuje. Ministerst­vo zemědělstv­í rozjelo dotační program na pozemkové úpravy neboli na to, aby se do krajiny vrátilo to, co v ní původně přirozeně bylo, podpora směřuje i do budování závlah.

Umělé dodávání vody může kvalitu půdy zvýšit a umožní, aby se na daném poli daly pěstovat i náročnější plodiny, jako jsou brambory nebo zelenina. Jinak se život pozemku, z něhož zmizel humus, vrací těžko.

„Teoreticky by to šlo, kdyby se na místo znovu navezla zemina s živinami. Bylo by to ale neefektivn­í a prakticky nereálné, už jen kvůli tomu, co by stála doprava. Navíc na to nemáme k dispozici dost vhodné zeminy. V místech, odkud by se brala, by chyběla,“dodává ministr Jurečka.

Bojovat se resort snaží i s nesprávným­i hospodářsk­ými návyky. Ustupuje podíl dotací na hektar ve prospěch podpory pro zemědělce, kteří pěstují citlivé plodiny a mají pořízena zvířata.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia