Lidové noviny

ANO sílí, komunisti a ČSSD slábnou

-

Průzkumy obecně v poslední době nedělají v sociální demokracii radost. Propadla se i v šetření společnost­i STEM, která data rovněž sbírala po krajských a senátních volbách. Podle něj by ANO dosáhlo na 29,7 procenta, zatímco ČSSD na 14,4 procenta, což je v průzkumu STEM o 0,2 procenta horší výsledek, než jakého by dosáhli komunisté. TNS Aisa naopak zaznamenal­a propad voličů KSČM. Získala by 7,5 procenta, stejný výsledek jako TOP 09, což ji řadí na čtvrté až páté místo. Předběhla by ji ODS s 8,5 procenty.

„Jsem rád, že máme 34 procent. Ale kdyby byly volby za týden, tak to dopadne stejně jako v Královéhra­deckém kraji. Všichni by se spojili proti nám amy by-

Volební průzkum

chom museli do opozice,“komentoval průzkum Babiš. V Královéhra­deckém kraji ANO volby vyhrálo, do vlády se ale nedostalo, strany se dohodly bez nich.

Uspělo by sedm stran

Celkem by ve volbách uspělo podle TNS Aisa 7 stran. Do sněmovny by se dostala také Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, a to se 6,5 procenta. Stejný výsledek zaznamenal­y v říjnu i lidovci.

Těsně pod pětiprocen­tní hranicí zůstalo hnutí Starostové a nezávislí. Ti bývají pro průzkumy problemati­čtí, protože do konce roku budou spolupraco­vat s TOP 09. Do voleb ale už chtějí jít bez ní. Většina průzkumů tak ukazuje volební výsledek obou dohromady. ANO by uspělo i podle průzkumu CVVM, rovněž z října, podle kterého by získalo 34,5 procenta. Sociální demokracie pak 19,5. Deset procent by získali komunisté a devět lidovci.

O poznání jiné výsledky pak přinesl další průzkum, tentokrát od společnost­i Median. I podle něj by volby vyhrálo ANO, ovšem s 24,5 procenty. Sociální demokraté by získali 18 procent. Třetí pozici by zastali komunisté s 13,5 procenty, následovan­í ODS s 9,5, TOP 09 s 8,5 a lidovci se 7 procenty.

Nepříliš lichotivé ke všem politickým subjektům je další zjištění aktuálního průzkumu TNS Aisa: až dvě třetiny lidí hodnotí současnou politickou situaci spíš negativně. Z demografic­kého hlediska jsou to především ženy. Naopak spokojenos­t roste s věkem a vzděláním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia