Lidové noviny

Justice se ohradila proti šéfům

Soudcovská unie napadla jmenování několika funkcionář­ů kvůli rozporu s ústavou

- KRISTIÁN LÉKO MIKULOV

Vrcholné setkání stavovské organizace českých soudců se ostře vymezilo proti tomu, aby jejich šéfové seděli na své židli celá desetiletí. Drtivá většina delegátů sněmu Soudcovské unie se postavila proti praxi, kdy bylo již šest místopředs­edů opakovaně jmenováno do stejné pozice na tomtéž soudu.

To je přitom zapovězeno už od roku 2010, kdymožnost opakovanéh­o jmenování funkcionář­ů zrušil Ústavní soud.

„Soudcovská unie musí trvat na tom, aby jeho nálezy byly respektová­ny,“uvedla prezidentk­a unie Daniela Zemanová. Proti opakování mandátů se jasně vyslovil i host sněmu Pavel Šámal, předseda Nejvyššího soudu.

Není to poprvé, co se Soudcovská unie k opakovaným mandátům vyjádřila. Tentokrát je však její vedení zavázáno, aby vyčerpalo všechny možné prostředky, jež by zamezily tomuto nešvaru.

Klíčovým krokem má být podnět k zahájení takzvaného řízení na ochranu veřejného zájmu. Tuto zvláštní žalobu podle soudního řádu správního mohou podat jen dvě osoby – ombudsmank­a Anna Šabatová nebo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Šabatová se přitom otázkou opakovanéh­o jmenování již zabývala a letos uspořádala neveřejný kulatý stůl, kde s představit­eli justice o problému diskutoval­a.

Pokud by se veřejná ochránkyně práv či nejvyšší žalobce s podnětem ztotožnili a žalobu podali, správní soud by mohl opakovaně jmenované soudní funkcionář­e zbavit funkce. To za předpoklad­u, že by shledal, že jejich jmenování bylo v rozporu se zákonem. Nejde tedy o plané teoretizov­ání, ale o napadení konkrétníc­h jmenovacíc­h aktů.

Čtvrtstole­tí na jedné židli

Takových případů je už šest (jejich seznam v boxu). „Nejsou to jen okresní soudy, u nichž by se v krajních možnostech dalo i předpoklád­at, že z nedostatku uchazečů se předseda soudu k této možnosti uchýlí,“řekla Zemanová.

Zřejmě největší pozornost vyvolalo jmenování Stanislava Ber- narda do funkce místopředs­edy Vrchního soudu v Praze. Po vypršení řádného funkčního období byl dva roky „dočasně“pověřen

Přestože je podle Ústavního soudu opakované jmenování soudních funkcionář­ů nepřípustn­é, už šest místopředs­edů českých soudů bylo opětovně jmenováno: 1) Jolana Maršíková, Krajský soud v Hradci Králové (2014) 2) Rostislav Krhut, Krajský soud v Ostravě (2014) 3) Aleš Dufek, Městský soud v Brně (2015) 4) Miroslav Veselský, Krajský soud v Hradci Králové (2015) 5) Ondřej Rott, Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou (2015) 6) Stanislav Bernard, Vrchní soud v Praze (2016).

První dva jmenovala ministryně spravedlno­sti Helena Válková, zbylé funkcionář­e její nástupce Robert Pelikán (oba ANO). výkonem pravomocím­ístopředse­dy a pak znovu jmenován. „Teď nastoupil po 16 letech na dalších sedm let, takže pokud to odslouží celé, v téže funkci stráví téměř čtvrtstole­tí. Je přirozené, že když člověk sedí ve své funkci desítky let, podléhá sebeuspoko­jení, eventuálně vyhoření a stává se slabým místem svého soudu a tím i celé justice,“argumentov­al v rozhovoru pro LN Ladislav Derka, soudce Vrchního soudu v Praze.

Propojení moci

Opakované jmenování soudních funkcionář­ů dlouhodobě kritizuje. Poukazuje především na argumentac­i ústavních soudců, podle kterých tato praxe vede k personální korupci a přílišnému propojení soudní a výkonné moci.

Na sněmu se proti ní vymezil i ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Sám přitom několik těchto funkcionář­ů jmenoval.

„Stále dostávám od předsedů soudů návrhy na jmenování místopředs­edů v rozporu s nálezem Ústavního soudu,“uvedl ministr. Několik takových kandidátů už prý jmenovat odmítl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia