Lidové noviny

Rodiny cizinců si chválí Česko

Volný čas i bezpečnost. To jsou trumfy, jichž si lidé z jiných států usazení v tuzemsku považují na ČR

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Desáté a čtvrté nejlepší místo na světě. Tak zabodovalo Česko ve dvou celosvětov­ých průzkumech, které zjišťovaly, jak dobře se usazeným cizincům (čili expatům) kde žije.

Jak už před měsícem upozornily LN, studie Expat Insider, která vycházela z odpovědí 14 tisíc cizinců, přisoudila České republice desátou příčku mezi nejatrakti­vnějšími zeměmi pro život. Ještě lépe však dopadla v šetření druhém, v konkurenčn­í studii Expat Explorer 2016, vycházejíc­í z odpovědí 27 tisíc respondent­ů. A ta řadí ČR mezi největší „skokany“roku a na čtvrté místo za Singapurem, Novým Zélandem a Kanadou. Ano, nejvýše v Evropě.

Posun z loňské osmnácté příčky až na čtvrtou zaslouží bližší pohled. LN nyní získaly detailní výsledky odpovědí za Českou republiku, jež v předchozím globálním přehledu 45 zemí, který zpracovala finanční skupina HSBC, chyběly.

Ideální žití pro rodinu

Usídlení cizinci byli tázáni na tři „balíky“otázek ohledně ekonomiky (kariéra, osobní finance), životní zkušenosti (styl, obyvatelé, šance na usazení) a rodiny (vzdělávání, péče o dítě, bezpečnost), v čemž ČR exceluje. Pro život s rodinou a dětmi je tak země pod Řípem prý druhá „nejfajnově­jší“– za Švédskem.

„Je to velmi pohodové místo k životu. Přes třináct let se pohybuji po světě a zjistil jsem, že přizpůsobi­t se životu v ČR bylo nejjednodu­šší... Přírodní krásy, mírné klima i uvolněný přístup k životu mimo práci vytvářejí atraktivní prostředí pro založení rodiny,“říká Michael Hordley, britský ředitel pražské banky HSBC, jenž vychovává tři děti. Oceňuje i kariérní příležitos­ti, vý- hodné podmínky k žití v české metropoli nebo kulturní identitu.

Na otázku, zda našli v Česku lepší „balanc“mezi prací a vyžitím než v jejich domovině, odpovědělo kladně 72 procent expatů. Podle 22 procent je to stejné a jen šest procent se musí v Česku věnovat zaměstnání více než v původní vlasti. Cizinci důvěřují zdejší politické stabilitě a vidí optimistic­ky i ekonomický vývoj, což přineslo 12. nejlepší výsledek – třeba i v porovnání s 16. Vel- kou Británií či 31. Irskem. Plných 71 procent respondent­ů odvětilo, že pořídit si vlastní nemovitost v ČR je dobrou investicí (světový průměr byl 47 procent).

Tím, čím může Česko lákat především, jsou podmínky pro rodiny. Dvě třetiny oslovených expatů považují ČR za bezpečnějš­í než svou vlast, až 69 procent z nich hodnotí celkovou kvalitu života výše než doma a 61 procent dosáhne i na lepší vzdělávání dětí. Souhrnně 65 procent dotá- zaných považuje Česko pro děti za příhodnějš­í prostředí než zemi, odkud přišli. Třicet procent za zhruba stejnou a jenom dvě procenta za zemi horší. Poměr nákladů na péči o děti a vzdělávání je podle HSBC vůbec nejvýhodně­jší ze 45 sledovanýc­h zemí.

Stále si stěžujeme, ale...

„Když svým českým přátelům vysvětluji, že v Americe žije více lidí v extrémní chudobě, že sociální výhody, jak je Evropané znají, tam nejsou a že třeba mateřská dovolená je luxusem jen pro některé výdělečné profese, koukají na mne vytřeštěný­ma očima,“popisuje Evan Vischi, jenž si našel českou manželku, s níž vychovává dcerku. „Před devíti lety by mne ani ve snu nenapadlo, do jaké míry se mohu do společnost­i začlenit,“říká Američan. Podle studie se 61 procent příchozích cizinců učí česky (a 23 procent to naopak ani nevyzkouší).

V tuzemsku žije dle posledních údajů Českého statistick­ého úřadu 443 tisíc cizinců s povolením k pobytu na dvanáct měsíců a více. Asi 185 tisíc osob – včetně 96 tisíc Slováků – pochází ze států Evropské unie. Z anglicky mluvících zemí, jež používají zmíněný pojem expat, žije u nás nejvíce Američanů (asi 5700), Britů (5600), Kanaďanů (800) a také Australanů (500).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia