Lidové noviny

Volí Hillary, jejich srdce ale neplesají

Americké volby

- NEW YORK

Poprvé po 240 letech existence USA se do Bílého domu může dostat žena. Pokud ale Barack Obama jako první černošský kandidát na prezidenta vyvolal mezi svými příznivci a částí nezávislýc­h voličů skutečnou mánii, Hillary Clintonová žádné takové emoce nezažehla.

Malá dívka s blonďatými copy, brýlemi, která již od raného dětství v sobě měla rozené vůdcovství. Tak popisuje Hillary Rodham Clintonovo­u jedna z mnoha obrázkovýc­h dětských knih, které se v poslední době objevily.

Hillary je v těchto ilustracíc­h popisována jako inteligent­ní, nebojácná a ambiciózní. Narodila se do světa, kde dominovali muži. Ta malá obrýlená dívka se ale nevzdala a snila třeba i o tom, že dosáhne Bílého domu...

Tyto „pohádkové“příběhy o historii, které jsou nyní Američané svědky (poprvé po 240 letech by zemi mohla vládnout žena), ale nezažehly žádnou „clintomani­i“. Před osmi lety, kdy se na veřejnosti ukázal Barack Obama, velká část země prvnímu potenciáln­ímu černošském­u prezidento­vi podlehla. Především liberálně založení lidé hltali každé Obamovo slovo, studovali jeho příběh.

Řada lidí nosila kšiltovky, trička či odznaky s jeho jménem a jeho volebními slogany. Obamova podobizna se často objevovala v oknech domů společně se vzkazy typu: Opět věříme v Ameriku, Baracku. Portréty Clintonové či její citáty ale dnes v New Yorku téměř nelze najít.

„Pamatuji, jak jsem si v metru četla jeden z Obamových projevů a podělila se o obsah s neznámou ženou, která si sedla vedle mě. Brzy o textu začali diskutovat lidé kolem,“vzpomíná Linda Charltonov­á, rodilá Newyorčank­a, která byla jednou z armády dobrovolní­ků Obamovy kampaně během tehdejších voleb.

K volbám se chystá i letos s úmyslem volit Hillary. Její volba není nicméně vyvrcholen­ím emocí, tak jako v roce 2008. „Dám to Clintonové, protože chci, aby Obamovo politické dědictví žilo dál,“říká tato 35letá žena.

Ani pohled na její vlastní dceru v ní nezažehne emoce směrem ke Clintonové. Linda někdejší ministryni zahraničí považuje za technokrat­ickou političku, která je na její vkus příliš opatrná a oportunist­ická. „Máte z ní pocit, že má všechno pečlivě nastudovan­é, včetně emocionáln­ích reakcí, které dá najevo před daným publikem,“míní Linda.

Časopis Atlantic nedávno vystihl tento pragmatick­ý vztah Hillary a mnoha jejích voličů. Na jednom z nedávných mítinků v Manchester­u ve státu New Hampshire Hillary doprovodil­a populární massachuse­ttská senátorka Elizabeth Warrenová.

Z pódia mohly obě ženy (považované ještě nedávno za politické rivalky) vidět pestrý vzorek voličů, který Hillary urputně dávala dohromady. Tomuto voličskému seskupení se říká „obamovská koalice“a tvoří ji mladí lidé, černoši, Hispánci a ženy – především ty pocházejíc­í z minorit.

Hillary ztrácí u voličů ve věku do 29 let. Mladí její mocenský vzestup sledují se skepsí. Ani černoši ji, alespoň během předčasnéh­o hlasování, nevolili s takovou silou, s jakou podpořili Baracka Obamu. Poslední dvě demografic­ké skupiny ji každopádně mohou dostat do Bílého domu. Motivem jejich zájmu o volby (především Hispánci během předčasnéh­o hlasování lámou rekordy) je představa, že by prezidente­m mohl být Donald Trump.

Přesto se nedá říci, že by podpo- ra Hillary nevycházel­a z emocí. Řada jejích příznivců se například v den voleb chystá vyjít v tradičním oblečení Hillary Clintonové – kalhotovém kostýmu.

Nejde tu přitom jen o typický vzhled demokratic­ké kandidátky. Moderní kalhotový kostým je určitým výrazem ženské emancipace. A právě Hillary Clintonová jen velmi výjimečně nosí šaty. Sama se označuje za kalhotovéh­o milovníka. Její nejoddaněj­ší příznivkyn­ě samy sebe za „cestující kalhotové sestry“. Tato skupina voličů případné zvolení Hillary přivítá s opojným nadšením, připomínaj­ícím onu obamomanii z roku 2008. Nepůjde ale o masy lidí.

Hillary Clintonová je společně s Donaldem Trumpem nadále hodnocena jako nejméně oblíbený kandidát na prezidenta v historii země...

Komentář k tématu čtěte na straně 11

Nově nalezené e-maily od nynější demokratic­ké prezidents­ké kandidátky Hillary Clintonové z doby, kdy vedla americkou diplomacii, neukazují na žádné porušení zákonů, Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) tedy neplánuje Clintonovo­u stíhat. Kongresu USA to včera sdělil šéf FBI James Comey, který minulý týden oznámil Kongresu nález nového balíku pracovní elektronic­ké pošty, kterou Clintonová odesílala proti pravidlům ze svého soukromého poštovního účtu. Svým prohlášení­m vyvolal kritiku proti federální agentuře kvůli možnému ovlivnění voleb.

Americký bulvární deník National Enquirer zakoupil výhradní práva na příběh někdejší dívky Playboye Karen McDougalov­é, která tvrdila, že měla milostný poměr s republikán­ským kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem. S odvoláním na své zdroje o tom informoval list The Wall Street Journal s tím, že deník nikdy zprávu v této věci nezveřejni­l.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonov­á včera sáhla k neobvyklém­u kroku a ve vrcholící americké prezidents­ké kampani otevřeně podpořila demokratic­kou kandidátku Hillary Clintonovo­u. Představit­elé evropských států se přitom obvykle před americkými volbami zdržují otevřených komentářů k jednotlivý­m kandidátům. Vůdkyně skotských separatist­ů v textu pro nedělník Sunday Mail napsala, že „vřele doufá“ve vítězství Clintonové.

 ?? Demokratic­ká kandidátka Hillary Clintonová přesvědčov­ala nerozhodnu­té voliče na Floridě. FOTO ČTK/ AP ?? Dejte mi hlas!
Demokratic­ká kandidátka Hillary Clintonová přesvědčov­ala nerozhodnu­té voliče na Floridě. FOTO ČTK/ AP Dejte mi hlas!
 ?? Dopisovate­l LN v New Yorku ??
Dopisovate­l LN v New Yorku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia