Lidové noviny

Ropný spekulant zamíchal volební kampaní

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

WASHINGTON/PRAHA Po neuvěřitel­ných 108 letech vyhrál baseballov­ý tým Chicago Cubs mistrovský titul. Kandidátku na post prezidenta Spojených států amerických, chicagskou rodačku a příznivkyn­i tohoto mužstva Hillary Clintonovo­u to však momentálně netěší. Ztracen někde ve slavících davech v ulicích je totiž i patrně největší fanoušek Cubs herec Bill Murray. Známý filmový krotitel duchů by se jí teď ale tolik hodil. Jeden duch jí právě pronásledu­je ve vrcholícím boji o Bílý dům.

Jde oMarca Riche, v Belgii narozeného amerického obchodníka židovského původu, který proslul kontroverz­ními obchody, obřími daňovými úniky a amnestií, kterou mu 20. ledna 2001, jen pár hodin před vypršením svého mandátu, udělil tehdejší prezident USA a manžel Hillary Clintonové Bill.

FBI teď pouhý týden před volbami zveřejnila dokumenty z 11 let uzavřeného vyšetřován­í, které mimochodem nedospělo k žádnému obvinění, a skrze 129 stran materiálů se Richův duch vrací ze Švýcarska, kde podnikatel­e po úniku před americkou justicí v roce 2013 zastihla mrtvice, nejen zpátky do USA, ale rovnou do blízkosti Bílého domu.

Těžko říct, čím se Marc Rich, jehož jmění i v roce 2010 podle magazínu Forbes stále činilo přes miliardu dolarů a řadilo jej do tisícovky nejbohatší­ch lidí na světě, proslavil víc. Ještě před tím, než ho FBI zařadila na seznam nejhledaně­jších lidí světa, pomohl v 60. a 70. letech 20. století zbořit trh s ropou a vyrvat jej z rukou velkých ropných koncernů. Spoluposta­ral se totiž o zavedení rychlo-

VOLBY V USA 2016

obchodován­í, jemuž se do té doby obchodníci vyhýbali.

Kromě toho si ale Marcell Reich, jak znělo jeho původní jméno, oblíbil i kšeftování se zeměmi, které USA momentálně zavrhlo. V době embarga Jihoafrick­é republiky obstarával pro JAR ropu, po rozpadu Sovětského svazu spekuloval se surovinami na území východní Evropy. Byznys dělal na Kubě nebo v Libyi, a dokonce obchodoval i s Íránem v roce 1979, kdy tato země držela na ambasádě v Teheránu desítky amerických rukojmích, které se poda- řilo osvobodit až na začátku roku 1981.

O další dva roky později byl tento mistr v zatajování majetku obviněn z padesátky trestných činů. Krom nelegálníc­h obchodů třeba i z daňového úniku ve výši 48 milionů korun. Před hrozícími 300 let vězení ale utekl do Švýcarska a podnikal vesele dál. A to dokonce i v Českoslove­nsku a později v České republice.

Od září 1991 zde působila akciovka Marc Rich, soustředíc­í se na „obchod se surovinami všeho druhu a ostatními tovary“, kterou později nahradila společnost Glencore ČR, dceřiná firma Richovy švýcarské Glencore Europe. S jeho podnikáním pak byla v Česku spojena i developers­ká firma Real Estate Management, v níž měla podíl rovněž švýcarská Marc Rich Real Estate.

Přesto bývá Rich vnímán i pozitivně. Například v Izraeli věnoval na pomoc imigrantům, kulturním a sociálním agenturám 21 milionů dolarů. Finančně ovšem podporoval i politiky, mimo jiné volební kampaň jeruzaléms­kého starosty Ehuda Olmerta, který se za Riche přimlouval u Clintona. Rich sám byl přitom velkým sponzorem Demokratic­ké strany. Jeho manželka pak mimo jiné věnovala 450 tisíc dolarů na výstavbu Clintonovy prezidents­ké knihovny, zároveň 100 tisíci podpořila senátorsko­u kampaň Hillary.

A ačkoliv za normálních okol- ností by závažnost jeho zločinů byla i u Clintona na amnestii příliš, nakonec se jí Rich dočkal. S pomocí náměstkami­nistra spravedlno­sti Erica Holdera, který s vidinou ministersk­ého křesla v kabinetu později neúspěšnéh­o demokratic­kého prezidents­kého kandidáta Ala Gora vyhověl Richovu právníkovi a zároveň Gorovu blízkému spolupraco­vníkovi Jackovi Quinnovi.

Holder se za Riche jménem ministerst­va (před jehož pracovníky však žádost o amnestii zatajil) zaručil, zmanipulov­al k podpisu experta na prezidents­kou milost a „Richie Rich“se tak brzy nad ránem 20. ledna stal posledním Clintonový­m úkonem v Oválné pracovně svobodným a bezúhonným člověkem, který žil až do své smrti v roce 2013 coby spokojený bohatý stařík ve švýcarském Lucernu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia