Lidové noviny

Na islamisty míří Hněv Eufratu

- JIŘÍ SLÁDEK

Syrská opozice zahájila útok na město Rakka, které je jednou z hlavních bašt Islámského státu. Ofenzivu podporují letecké útoky koalice vedené Spojenými státy.

DAMAŠEK/PRAHA Dlouho očekávaná ofenziva začala. Arabské a kurdské síly včera zahájily mohutnou operaci k dobytí města Rakka, klíčové bašty džihádistů z tzv. Islámského státu.

„Velká bitva vedoucí k osvobození města Rakka a jeho provincie, nazvaná Hněv Eufratu, byla zahájena,“citovaly agentury vedení opozičních Demokratic­kých sil Sýrie (SDF), které bojují jak proti islamistům, tak proti vládnoucím­u režimu prezidenta Baššára Asada v Damašku.

Dvousettis­ícové město Rakka drží islamisté už přes dva roky.

Jeho osvobození by mělo nesmírný psychologi­cký význam. Vedle Mosulu v sousedním Iráku je to nejvýznamě­jší opěrný bod, jakého se islamisté zmocnili.

Navíc hraje vysoce významnou roli v jejich budoucích plánech. Podle evropských zpravodajc­ů se právě v Rakce radikálové zaměřují na plánování bombových útoků v zahraničí včetně evropských zemí.

Dobytí města nebude snadné. Syrské opoziční síly chtějí postupovat podle podobného scénáře, který se již osvědčil při bojích v Mosulu. Nejprve město obklíčí a izolují od zbytku země, teprve potom začne vlastní osvobozova­cí operace. Podobně jako vMosulu se dá čekat, že islamisté si vezmou mnoho civilistů jako „živé štíty.“Vojenských akcí se má účastnit až 30 tisíc opozičních bojovníků.

Pozorovate­lé si všímají především absence tureckých jednotek, které se operace nezúčastní. Páteří opozičních sil jsou totiž kurd- ské milice, se kterými má Ankara napjaté vztahy.

Washington potvrdil, že Kurdové zůstávají nezastupit­elným partnerem západní koalice v oblasti. „Demokratic­ké síly Kurdské milice jsou jedinou vojenskou silou, která má určité schopnosti,“ocenil roli milicí americký generál Stephen Townsend, který převzal velení amerických operací proti džihádistů­m z Islámského státu.

Rozptýlit případné obavy Turecka měla podle všeho včerejší návštěva šéfa náčleníků štábů americké armády Josepha Dunforda, který nečekaně přiletěl do Ankary.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který od červencové­ho puče vládne tvrdou rukou a potírá veškerou opozici v zemi, dovedně využívá krize v sousední Sýrii a pracuje s růstem nacionali- stických nálad na domácí scéně. Cílem tureckých sil v syrském pohraničí podle něj zůstává zejména dobytí města Al-Báb, ke kterému se turečtí vojáci přiblížili už na pouhých 12 kilometrů.

Přes zmíněné rozpory se úsilím syrské opozice, vládních sil i západní koalice vytrvale zmenšuje území, které islamisté v Sýrii a Iráku ovládají. Jeho rozsah se letos zmenšil už o 28 procent.

 ?? Obávaní kurdští bojovníci (pešmergové) slaví další bojový úspěch severně od iráckého Mosulu. Nyní chtějí uspět i v sousední Sýrii. FOTO REUTERS ?? Vítězí.
Obávaní kurdští bojovníci (pešmergové) slaví další bojový úspěch severně od iráckého Mosulu. Nyní chtějí uspět i v sousední Sýrii. FOTO REUTERS Vítězí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia