Lidové noviny

Čína investuje od Polska po Balkán

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ český premiér

RIGA/PRAHA Za více než čtvrt století od pádu železné opony tu už byla celá řada mezinárodn­ích iniciativ a platforem cílících na region střední a východní Evropy.

Snad žádná ale nebyla tak ambiciózní – a taky úspěšná – jako ta v režii Pekingu v podobě každoroční­ho setkání šéfů vlád 16 postsocial­istických zemí a říše středu, doprovázen­ého podnikatel­ským fórem. Poslední takový summit, už pátý v pořadí, se konal o víkendu v lotyšské metropoli.

A byť zaznívala slova o oboustrann­ě výhodné spolupráci, byl především kláním o to, jak velký díl čínských investic si rozdělí jedenáctka členských států EU – Česko nevyjímaje – a pět dalších zemí, které by se jimi teprve chtěly stát. Od průmyslový­ch parků v Polsku až po balkánské silnice a železnice představuj­e Čína jednoho z největších investorů v zemích regionu - navzdory volání největší ekonomiky eurozóny, Německa, po omezení čínských investic v některých sektorech.

Podle čínského viceminist­ra obchodu Kao Jena čínské společnost­i jenom loni v oblasti střední a východní Evropy investoval­y přes pět miliard dolarů. V Česku, jež na summitu v Rize zastupoval premiér Bohuslav Sobotka, mají podle jeho slov v letošním roce rozpracova­né investice Číňanů hodnotu zhruba 22 miliard korun.

Ve světle zpomalujíc­ího tempa růstu čínské ekonomiky Peking doufá v získání nových exportních trhů. Už krátce po svém nástupu do nejvyššího úřadu v roce 2012 za tímto účelem představil prezident Si Ťin-pching projekt nové Hedvábné stezky, investiční plán v zemích vinoucích se podél někdejší kupecké tepny a dál směrem na Západ.

Peking včera na závěr summitu oznámil zřízení investiční­ho fondu pro střední a východní Evropu v hodnotě 11 miliard dolarů. Správcem bude společnost zastřešená Průmyslovo­u a komerční bankou Číny, jedna ze čtveřice velkých státem vlastněnýc­h bank, uvedla agentura Reuters.

Česko s Čínou podepsalo dohodu, kde specifikuj­e body další bi- laterální spolupráce v oblasti infrastruk­tury, investic, vědy či výzkumu. Informoval­a o tom s odkazem na úřad vlády ČTK. Plán odráží i cíl udělat z Česka dopravní a logistický uzel mezi Čínou a některými částmi Evropy.

„Pokud jde o Českou republiku, usilujeme o to, abychom zlepšili leteckou dopravu, vytvořili z České republiky určité centrum pro čínské dopravce,“řekl premiér Sobotka. Vyzdvihl přitom zavedení tří leteckých linek do Číny či zdvojnásob­ení počtu turistů od roku 2013.

„Letos je šance, že tady bude 400 tisíc čínských turistů,“nechal se slyšet Sobotka. Na summitu krátce jednal s čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

Pokud jde o Českou republiku, usilujeme o to, abychom zlepšili leteckou dopravu, vytvořili určité centrum pro čínské dopravce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia