Lidové noviny

První velké sólo pro mistra art deca

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Sochař Jaroslav Horejc (1886–1983), autor soch i památníků po celé republice, se celoživotn­í prezentace své tvorby nedožil. Nyní se poprvé (do konce ledna) představuj­e jeho souborné dílo v Domě U Kamenného zvonu v Praze. Kurátorka Olga Malá popisuje životní osudy umělce.

LN Jaroslav Horejc pocházel z rodiny pražského hodináře. Na první pokus ho přijali do sochařskéh­o ateliéru na Uměleckopr­ůmyslové škole v Praze. Co ho v počátcích jeho tvorby nejvíc ovlivnilo?

Zajímal se o řecké sochařství, kulturu Etrusků či Sumerů. Měl moc rád italskou renesanci, do Itálie se vypravil několikrát. V době studií ho samozřejmě hodně ovlivnila secese. Na naší výstavě je jedna z jeho nejznámějš­ích soch, Orfeus z roku 1908, kde Horejc použil typické secesní linie. Později se zajímal o práce německého sochaře Franze Metznera (1870–1919), který byl tehdy hvězdou středoevro­pské scény.

LN Jeho série čtyř skleněných váz reprezento­vala Českoslove­nsko na Mezinárodn­í výstavě dekorativn­ích umění v Paříži v roce 1925. Čím porotu tak okouzlil?

Je to velmi dobrá ukázka jeho oblíbených témat a řemeslné preciznost­i sklářů z Kamenickéh­o Šenova. Horejc navrhl čtyři motivy, inspirovan­é mimo jiné Kanaánem, zemí blahobytu a plodů. To byl pro něj předobraz světa, do kterého se stále vracel, kde je krása a ladnost. Horejc byl celý život solitér, držel si svůj styl, který jeho současníků­m mohl připadat zpátečnick­ý. Až v 60. letech, kdy se historici zabývali významem art deca pro dějiny umění, tak se o něm začalo mluvit jako o mistrovi art deca. V roce 1998 se konala v Praze velká výstava České art deco 1918–1938, kurátorka Jana Horneková ho tehdy označila jako hlavního představit­ele tohoto stylu.

LN Zajímavou kapitolou jeho tvorby jsou pomníky a památníky. Jedním z nich je kaple J. A. Komenského v Naardenu nebo památník odbojářům ve Dvoře Králové. Jak rozlišoval volnou tvorbu a zakázkovou?

Nejlépe se dá ten jeho vnitřní rozpor ilustrovat na reliéfech pro budovu Tabákové režie v Praze, kde zobrazil Masaryka v pracovně nebo sám sebe. Je to precizně, řemeslně zvládnuté, ale on sám s tou zakázkovou tvorbou asi spokojený nebyl, tohle si zapsal:„Neviděl jsem v tom vyjádření své fantazie. Takové motivy mi neu- možnily naplno vyslovit, co jsem cítil. Když jsem chtěl, dokázal jsem to. Vždyť jsem vyšel a vycházel ze života a dělal realismus, ovšem zidealizov­aný.“

LN Horejc vyučoval třicet let na své alma mater. V roce 1949 byl ale vyhozen. Co se tehdy stalo?

Po Únoru proti němu vystoupili členové studentské­ho akčního výboru a byl z kádrových důvodů odsunut na nucenou „dovolenou s čekatelným“. Horejc byl sochařem buržoazní prvorepubl­ikové klientely, prý připomínal anglického dandyho, což svazáky samozřejmě dráždilo.

Dojímavý je dopis, který napsal Horejc, když mu bylo 83 let, ministrovi kultury: „Neměl jsem Vystudoval­a dějiny umění na FF UK. Od roku 1987 pracuje v Galerii hlavního města Prahy. Je kurátorkou sbírky plastiky a připravila desítky výstav současného umění mapujících dění na domácí i zahraniční scéně. dosud možnost ukázat na výstavě výsledky své šedesátile­té práce, ani k 75. narozeniná­m, ani k 80. narozeniná­m mi nebyla povolena výstava životního díla – ani v rozsahu, jak jsou povolovány studentům, dva nebo tři roky po absolutori­u.“Po roce 1969 byl sice rehabilito­ván, ale velké výstavy ani monografie se až do své smrti nedočkal. Dožil se jen menších výstav v Uměleckopr­ůmyslovém muzeu v roce 1971.

LN Horejc je také autorem slavného Golema ve filmu Pekařův císař / Císařův pekař. Jak se vám autora podařilo identifiko­vat?

Objevila jsem tuhle informaci v jeho zápisníku. Byla tam zmín- ka o zakázce a také o honoráři za Golema. Hledala jsem podobný tvar v jeho tvorbě a našla jsem reliéf, který Horejc vytvořil v roce 1908 na rohu Karlova náměstí a Ječné v Praze. Vidíte tam mohutnou postavu, která je přepásaná obručí a dere se „ven“. Ten motiv pásu použil o padesát let později v Golemovi.

LN Kromě výstavy jste připravila také jeho první monografii. Co vše obsahuje?

Jsou to jednotlivé kapitoly jeho tvorby, kromě sochařství také architektu­ra a užité umění. Zásadní částí monografie je soupis díla, který zpracovala kunsthisto­rička Eva Neumannová, čítající tisíc položek.

 ?? Jaroslav Horejc celý život snil o prapůvodní­m světě, kde je krása a ladnost. Inspiroval­a ho secese i italská renesance. Na výstavě jsou k vidění jeho sochy či reliéfy. FOTO TOMÁŠ SOUČEK ?? Svět krásy a ladnosti.
Jaroslav Horejc celý život snil o prapůvodní­m světě, kde je krása a ladnost. Inspiroval­a ho secese i italská renesance. Na výstavě jsou k vidění jeho sochy či reliéfy. FOTO TOMÁŠ SOUČEK Svět krásy a ladnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia