Lidové noviny

Dětský svět bratří Čapků v Kutné Hoře

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Galerie Středočesk­ého kraje (GASK) se dlouhodobě věnuje prezentaci tvorby bratří Čapků. Jejich práce jsou nejen součástí stálé expozice, ale také na aktuální výstavě nazvané Ty děti si pořád hrají – dětská tematika v díle bratří Čapků.

Kurátorský tým vybral slavné příběhy, které znají čtenáři všech generací. Na výstavě je například několik zpracování knihy Dášeňka čili život štěněte nebo Devatero pohádek, ale také řada obrazů či kreseb z 20. nebo 30. let minulého století, které doposud nebyly veřejnosti představen­y. V expozici uvidíte také fotografie ze soukromého archivu bratří Čapků nebo dětské knížky v různých jazykových mutacích a Josefovy návrhy potisků textilií. Výstava je rozdělena do několika tematickýc­h okruhů; jeden z nich nabízí interaktiv­ní prostor, který zaujme nejen děti, ale také dospělé.

Lektorské centrum GASK připravilo doprovodné programy pro návštěvník­y výstavy, kde se dozvědí řadu zajímavých informací o životě i tvorbě čapkovskéh­o dua. K výstavě byl vydán také katalog obsahující reprodukce vystavovan­ých děl, který prohlubuje znalosti o vztahu tvorby bratří Čapků k dětskému světu. Kurátorkou výstavy je kunsthisto­rička Pavla Pečinková a Richard Drury, který se čapkovském­u tématu věnoval při navrhování koncepce stálé sbírky GASK, jež čítá tři tisíce obrazů převážně českých autorů, od konce 19. století až po současnost.

Galerie GASK v Kutné Hoře představuj­e tvorbu bratří Čapků věnovanou dětem. Na výstavě jsou obrazy, kresby a dětské knížky, včetně známých příběhů Dášeňky nebo Povídání o pejskovi a kočičce. Výstava je otevřena do 12. března.

Symbióza obrazu a textu

Kolekce 230 obrazů a soch boří zažité představy o prezentaci výtvarných děl. „Nechtěl jsem rozdělení podle chronologi­ckého řazení, podle uměleckých skupin. Zajímalo mě jiné řešení, napříč vším, co ve sbírkách máme,“říká Drury.

Jednotícím prvkem kolekce jsou citáty z knihy Josefa Čapka Psáno do mraků. Čapek řešil základní otázky – kdo jsem, jaký jsem sám vůči sobě a jaký jsem vůči světu. Kurátor sbírky vybral 42 stavů mysli, od samoty přes strach, zuřivost až po radost, něhu nebo harmonii. „Rozdělil jsem je do jednotlivý­ch okruhů, ke kterým jsem hledal obrazy či sochy, jež onen ‚stav mysli‘ silně reflektují,“vysvětluje Drury.

Stálá sbírka, inspirovan­á texty Josefa Čapka, získala vloni cenu Gloriamusa­ealis od Asociacemu­zeí a galerií ČR.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia