Lidové noviny

„Silný národ“z moci zákona

Putinova ekipa opakuje ideové úlety Sovětů i ruských fašistů

-

Staletým problémem ruského impéria podle expreziden­ta Václava Havla bylo, že „Rusko přesně neví, kde začíná a kde končí“. Z pohledu ruské mocenské elity to je ale jednodušší: končí až tam, kam dokáže dojít holínka ruského vojáka, jak zněl bonmot populisty Vladimira Žirinovské­ho. Dnes má ovšem kremelská moc jiný problém: zjevně neví, co že to vlastně Rusko je. Ruský prezident Vladimir Putin proto chce svou zemi redefinova­t jako stát nacionálně pojatého státního národa. Je to naprostý nesmysl, ale pokud někomu „lezou tlustý do tenkejch“, napadají ho lecjaké zhovadilos­ti.

Putin ji nemá ze své hlavy, ale krouží kol ní již drahnou dobu. Konečným plodem se stala jeho iniciativa na sepsání zákona o „ruském národě“, prezentova­ná minulý týden, kde slovo „ruský“nezastupuj­e etnické Rusy, leč je odvozeno od názvu státu Rossija. O tom, že se něco podobného líhne, se dalo uvažovat již od dubna, kdy šéf Kremlu ustanovil nové vyznamenán­í za zásluhy o posílení „ruské (rossijskoj) nacionální jednoty“. Koncem minulého týdne pak metál předal při příležitos­ti Dne národní jednoty Dagestánci Magomedu Magomedovi.

Nikdo sice neví, jaký národ by měl být zákonem ustanoven, příslušný výbor ruského parlamentu již nicméně zahájil „expertní“práci na procesu jeho přijetí. Jasné je jen to, že by mělo jít o jakousi reinkarnac­i „sovětského národa“, v nějž se měly podle sovětských totalitníc­h vůdců přetavit stovky národů a etnik jejich říše. Přiznal to i muž, jenž Putinovi myšlenku zákona „navrhl“– stárnoucí komunistic­ký funkcionář a ideolog Vjačeslav Michajlov. Podle něj nemá být ruský občanský politický národ tvořen etnikem, ale spoluobčan­y. Unifikovan­í „Sověti“ovšem byli, jak podotýkají historici, stejnou fikcí jako ruský státní národ („rossijskaj­a nacija“), kterou se pokusili vytvořit ruští fašisté v roce 1935 z čínského Charbinu.

Motivy zákonné iniciativy vysvětlili někteří členové Putinovy rady pro národnostn­í otázky. Spočívají především v nut- nosti čelit vnějšímu ohrožení, což dokáže nejlépe jednotně stmelený národ. Problém je v tom, že nemusí jít jen o obranu území vymezeného stávajícím­i státními hranicemi.

Definice státního národa drhne

Neurčitost definice ruského státního národa vede podle řady opozičních politiků a politologů k nebezpečí, že za jeho příslušník­y, kteří by měli být chráněni, se budou považovat miliony občanů bývalého Sovětského svazu i jejich potomků (ne tedy jen etničtí Rusové). Ruští politici často používají termín „krajané“, jenž podle ruské ústavy z konce minulého století zahrnoval vlastně všechny někdejší „Sověty“, byť bylo jeho vymezení postupně redukováno. Putin tak minulý pátek blahopřál ke Dni národní jednoty všem zahraniční­m krajanům bez bližšího upřesnění, jiní řečníci zas jmenovitě zmínili „bratry Ukrajince“. Mimořádný historický i regionální přesah měl projev moskevskéh­o pa- triarchy Kirilla, který spolu s Putinem odhalil památník kyjevského knížete Vladimira. Uvedl, že je „symbolem jednoty všech národů, jejichž je Vladimir otcem (coby šiřitel křesťanstv­í), což jsou národy historické Rusi nyní žijící za hranicemi mnoha států“. A bylo by podle něj špatné, kdyby tito synové na otce zapomínali.

Příznačné je, že stejně jako za sovětských dob moskevští mocipáni fakticky vytěsňují ruskou etnicitu. Putin ještě nedávno koketoval s nacionalis­ty, ať již s kozáky, či extremisty, letos ale jejich shromážděn­í úřady dislokoval­y na kraj města, na některé z nich uvalily domácí vězení. Režim se podle mnoha komentářů prostě stále více obává, že pouliční bitky Rusů s příslušník­y jiných etnik mohou přerůst v širší společensk­ou krizi, již by zvládal jen s obtížemi. Národnostn­í práva etnik mnoha autonomníc­h celků Ruské federace tak budou i nadále hájena, zatímco etničtí Rusové se mohou teoreticky dostat do řad pronásledo­vaných narušitelů připravova­ného zákona o „ruské jednotě“.

Již dnes se ozývají hlasy prorežimní­ch politiků, že nový zákon by měl mít podobu ústavní změny. Patří k nim třeba lídr parlamentn­í strany Spravedliv­é Rusko Sergej Mironov. „Stávající ústava, jmenovitě její ustanovení o deideologi­zaci státu, by měla být změněna. Jsem přesvědčen, že naše ideologie spočívá v tom, že musíme být velkým a silným národem,“vysvětlova­l. „Takový model se jeví ani ne tak nacionální, jako imperiální. Občanský nacionalis­mus je imperialis­mus, leč vyhlašujíc­í sebeohrani­čení expanze, svého druhu malé impérium,“komentoval již před čtyřmi lety úvahy o postulován­í ruského státního národa ruský historik a politolog Oleg Němenskij. V případě státu, který ale zjevně „sebeohrani­čení“nepraktiku­je, je to ale nedostateč­ná útěcha.

Co Putin vnímá jako prostor, kde jeho impérium končí, ukáže možná rok, který chce proklamova­t „rokem ruské jednoty“. Podle odhadů by to měl být rok 2018.

Nikdo neví, jaký národ by měl být zákonem ustanoven. Jasné je jen to, že by mělo jít o jakousi reinkarnac­i „sovětského národa“.

e-mail: eshem@seznam.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia