Lidové noviny

Popularita není vše

Průzkumy by strany měly posuzovat kriticky

-

Porovnáván­í průzkumů je po říjnových volbách oblíbeným sportem. Volební modely firem STEM i CVVM přiřkly hnutí ANO výrazný náskok před ČSSD. Průzkum firmy Median o pár dní později tak velký rozdíl mezi prvním a druhým neindikova­l. V neděli Česká televize uveřejnila další, který pro ni vypracoval­a TNS. Ten opět ukazuje výrazný odskok vedoucího hnutí. Pro oba velké soupeře to jistý význam má, i když nesmíme zapomínat, že do voleb je rok, a není tedy důvod ani předčasně jásat (průhonická sokolovna), ani v panice vymýšlet samoúčelné změny (Lidový dům).

Všechny čtyři firmy například ukazují, že ODS je v popularitě před TOP 09, a to je pro obě partajní velení důvodem k zamyšlení (i když s různou motivací). Též bychom měli vzít na vědomí, že popularita lidovců je opět ve starých kolejích. Tedy ukazuje pohodlné, leč jen nevelké překročení pětiprocen­tní hranice. Lidovci se rozhodně nemusejí strachovat, že by se do sněmovny nedostali, ovšem bonus, kterého se jim dostalo v říjnu, zejména ve druhém kole senátních voleb, pro sněmovnu čekat nemohou. Nesmírné ambice, které někteří vkládají do spojení lidovců se starosty, se tedy ve sněmovně naplnit nemusejí. Pozoruhodn­ý je též fakt (opět potvrzený vedle voleb i průzkumy), že jméno Tomia Okamury na voliče funguje a jeho politické vehikly, ať už se jmenují jakkoli, se pravděpodo­bně do sněmovny probojují.

Než volební štáby a jejich šéfové začnou vysvětlova­t stranickým bossům, jak je popularita klíčová, nutno jim připomenou­t, že kašpaření kolem průzkumů bylo jedním z faktorů, který politicky pohřbil Jiřího Paroubka. A ten se zdál (také díky průzkumům) neotřesite­lně neporazite­lný. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia