Lidové noviny

Válčení v kyberprost­oru se nevyhneme

-

Bezpečnost­ní hrozby, kterým dnes čelí západní společnost­i, často cílí na jejich nejslabší a nejzranite­lnější místa. Mezi taková patří i takřka absolutní závislost na informační­ch a komunikačn­ích technologi­ích.

Představme si situaci, kdy jsou z provozu vyřazeny například elektronic­ké bankovní systémy, na nichž je závislý provoz celé ekonomiky. Nejenže bychom nemohli použít své platební karty a většině z nás by po několika dnech došla hotovost, ale zřejmě by brzy zkolaboval­o i zásobování obchodů zbožím. Také samotné základní ná- stroje fungování státu, včetně zajišťován­í obrany a bezpečnost­i, dnes závisejí na spolehlivo­sti komunikačn­ích systémů, a lze proto očekávat, že právě ty se v případě konfliktu stanou terčem kyberútoků. Kyberprost­or tak lze bez nadsázky označit za bojiště jednadvacá­tého století.

Kybernetic­ká válka už probíhá

Již dnes jsou kybernetic­ké útoky běžnou součástí probíhajíc­ích válečných konfliktů, včetně toho na východní Ukrajině. Na základě hodnověrný­ch analýz lze dokonce říct, že mezi Ruskem a Ukrajinou probíhá kybernetic­ká válka. Kyberútoky navíc mohou předznamen­ávat další fáze konfliktu, které mají charakter spíše konvenční války.

Obranyscho­pnost našeho státu přímo závisí na schopnosti velení komunikova­t pomocí nejmoderně­jších prostředků, získávat v reálném čase pře- hled o situaci na bojišti a zároveň uchránit citlivé informace před protivníke­m. Proto musíme disponovat takovými schopnostm­i kybernetic­kého boje, abychom mohli operovat v situaci, kdy čelíme útoku, a zároveň jsme byli schopni vést v kyberprost­oru adekvátní protiútok.

Severoatla­ntická aliance se kybernetic­ké obraně soustavně věnuje poslední tři roky. Na červencové­m summitu ve Varšavě prohlásila kyberprost­or za další operační doménu a oficiálně tak uznala, že v kyberprost­oru probíhají systematic­ké kampaně ohrožující národní bezpečnost a obranyscho­pnost jejích členských států.

NATO však nebuduje společné schopnosti kybernetic­ké obrany. Tak jako v jiných oblastech, i v kyberprost­oru je především odpovědnos­tí každého státu, aby se o zajištění své bezpečnost­i postaral v maximální míře sám.

Ministerst­vo obrany a Vojenské zpravodajs­tví (VZ) si důležitost kyberprost­oru uvědomují. Ve spolupráci s Národním bezpečnost­ním úřadem se VZ začalo intenzivně věnovat kybernetic­kým hrozbám a budovat schopnosti nezbytné pro zajištění kybernetic­ké obrany.

Je čas se účinně bránit

To však doposud nebylo v zákonech ošetřeno. Vláda proto schválila novelu, která je momentálně projednává­na Poslanecko­u sněmovnou. Ta odpovědnos­t za kybernetic­kou obranu svěřuje právě armádní zpravodajs­ké službě.

Nejedná se však o nekontrolo­vatelný nástroj nabouráván­í soukromí, jak je občas prezentová­no v médiích. Novela nastavuje přísné kontrolní mechanismy a zároveň neopravňuj­e VZ sledovat obsah komunikace konkrétníc­h osob. Pokud by to bylo v nějakém pří- padě třeba, bude samozřejmě nutné povolení soudu.

Diskuse o žádoucí rovnováze mezi zajišťován­ím bezpečnost­i na straně jedné a ochranou soukromí na straně druhé je vždy potřebná. Na druhou stranu existuje jen málo oblastí bezpečnost­i, kde je potenciáln­í ohrožení našich zájmů tak závažné a kde zároveň musíme odvést tak velký kus práce, abychom získali adekvátní schopnosti a prostředky ke své obraně.

Kybernetic­ké schopnosti se dnes stávají jedním z nepostrada­telných atributů suverenity státu. Vyžadují dostatek zdrojů a politickou vůli, které podepřou jejich systematic­ký rozvoj. Podobně jako v případě tradičních vojenských prostředků zde platí jednoduchá rovnice: čím více práce odvedeme doma a čím budeme odolnější vůči hrozbám zvenčí, tím bude silnější jak Česko, tak celá Aliance.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia