Lidové noviny

Ukončení intervencí korunu moc neposílí

- DAVID NAVRÁTIL

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

(čtyři), než si od nich vývozci koupí jejich koruny. A to za hodně odvážného předpoklad­u, že od nynějška až do exitu už nepřiteče ani koruna na spekulacíc­h a že se vývozci nebudou chtít zajistit proti kurzové volatilitě.

Jinými slovy, snaha vydělat na posílení koruny povede k tomu, že hodně investorů ji po exitu bude chtít prodat, což bude kompenzova­t tlak na rychlé a trvající posílení koruny. Po exitu proto nečekejme, že by se koruna usadila do blízkosti 24 či 25 korun za euro, nečekejme tedy naplnění snů zahraniční­ch investorů. Koruna bude mít tendenci vracet se do pásma 26,5 až 27 korun za euro minimálně několik čtvrtletí.

Z tohoto pohledu je příliv spekulativ­ního kapitálu pro ČNB vlastně výhodný. Čím více se nechá nalákat investorů na „jistý výdělek“, tím nižší je pravděpodo­bnost, že skutečně k posílení dojde, respektive že ČNB nebude nucena intervenov­at po opuštění svého kurzového závazku. ČNB by tak vlastně měla vyvěsit transparen­t: Spekulanti, vítejte!

Od počátku bylo jasné, že největším problémem umělé fixace kurzu koruny intervence­mi bude opuštění této politiky. V podstatě jde o věčný svár mezi krátkodobý­mi a dlouhodobý­mi řešeními. Teď má ČNB dilema: kdy a jak přesně administro­vat šok návratu a přitom minimalizo­vat negativní efekty?

Náklady místních exportních firem vzrostou nejen kvůli pohybu kurzu, ale i proto, že nejistota v průběhu opouštění intervenčn­ího režimu zvyšuje cenu pojištění proti kurzovému riziku. Doufejme, že se na to naše podniky řádně připravují. Většinou asi ano, ale šok to bude v každém případě. Snad tato zkušenost konečně ukáže i nevěřícím Tomášům, že se nám držet vlastní měnu nevyplácí a že způsob, jak anulovat kurzové riziko v Evropě, spočívá v přijetí společné měny s našimi hlavními obchodními partnery. hlavní ekonom České spořitelny

Do debaty také přispěli: Jan Pravda, Michal Brožka, Ondřej Jonáš, Lubor Lacina a Miroslav Radiměřský. Odpovědi jsou kráceny. Celé texty najdete na www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia