Lidové noviny

Zásobování benzinem letos zachránily vlaky

- MIROSLAV PETR

Pohonné hmoty do Česka přivezlo letos šestkrát víc vlakových souprav státního Čepra než loni. Výrazně navýšil dovoz i koncern PKN Orlen a Slovnaft. Jen tak se podařilo uchránit pumpy před výpadkem rafinerie v Kralupech.

PRAHA Půl roku byla kvůli vážné havárii úplně mimo provoz jediná výrobna benzinu v Česku – rafinerie Kralupy společnost­i Unipetrol. A její druhá česká rafinerie v Litvínově jela jen na částečný výkon. Záchranou se stal dovoz a masivní nasazení vlaků. Pohonné hmoty k nám dopravilo od ledna do září 764 cisternový­ch souprav. To je skoro šestinásob­ek oproti běžnému stavu.

Loni za stejné období, kdy obě zdejší rafinerie neměly problém se zásobování­m trhu, stačilo státnímu distributo­rovi paliv Čepru doplnit pro potřebu českých pump pohonné hmoty z ciziny jen ve 130 vlacích. Podrobné údaje o benzinové záchranné akci zveřejnil generální ředitel Čepra Jan Duspěva na konferenci Petrolsumm­it v Praze.

Železniční doprava je totiž pro zásobování republiky jen doplňkový zdroj. Naprostou většinu, kolem 90 procent pohonných hmot, distribuuj­e Čepro po celé zemi prostředni­ctvím 1100 kilometrů podzemních produktovo­dů, připojenýc­h na rafinerie v Litvínově, Kralupech a bratislavs­kém Slovnaftu.

Velký nárůst dovozu

Bez omezení k nám nyní dodával paliva rourou v podstatě jen Slovnaft. Podíl železniční dopravy

Čepro a vlaky s benzinem

z rafinerií v okolních zemích vzrostl zejména v letních měsících k 50 procentům. Pracovníci skladů Čepra včetně strojvůdců 11 firemních lokotrakto­rů pracovali na přečerpává­ní paliva z cisteren vlaků prakticky nonstop. Bez dovolených a za cenu desítek přesčasový­ch hodin.

„Velký dík za to, že jsme všichni zvládli situaci a na trhu nechyběl jediný litr benzinu, má naše krizová koordinace se Správou státních hmotných rezerv, Unipetrole­m a Slovnaftem. Především ale patří dík našim zaměstnanc­ům. Lidské zdroje nejsou v Čepru dimenzovan­é na podobné dlouhodobé zatížení,“uvedl Duspěva.

V běžné bezproblém­ové situaci zajišťuje dovoz kolem desítky vlakových souprav Čepra měsíčně. Letos v nejkritičt­ějších měsících v červnu a červenci jich přijelo měsíčně do skladů v Česku přes 140, každá v průměru se 20 až 30 cisternami. Pro Čepro zajišťoval­o dopravu šest železniční­ch nákladních dopravců.

Na alternativ­ních dodávkách pohonných hmot z dovozu má zásluhu i bratislavs­ký Slovnaft ze skupiny MOL. Podstatnou roli hrál i majitel Kralup a Litvínova – Unipetrol, který do svých skladů v rafineriíc­h dopravil od zahraniční­ch partnerů imateřskéh­o polského koncernu PKN Orlen desítky vlaků nad rámec běžné situace.

Konkrétní čísla neuvádí, ale zejména v posledních třech měsících se podle informací LN jednalo o objem srovnateln­ý s Čeprem. „Část dodávek pohonných hmot byla během odstávky kralupské rafinerie zabezpečen­a palivy dodávanými ze skupiny PKN Orlen, tedy z Polska. Pro část dodávek jsme využili také naši pozici na německém trhu,“uvedl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Pumpaři nezdražili

Měsíčně se u nás za normální situace spotřebuje kolem 180 milionů litrů benzinu a 450 milionů litrů nafty. Zhruba tři čtvrtiny z toho dodávají rafinerie v Litvínově a Kralupech, zbytek obstarává dovoz – převážně produktovo­dem ze Slovnaftu, zčásti po železnici z rafinerií v Německu, Rakousku a Polsku.

Distributo­ři tají, o jakou částku jim vzrostly náklady na celé posílení dovozu pohonných hmot. Paradoxem je, že řidiči to na ceně benzinu a nafty u čerpacích stanic prakticky nijak nepocítili.

„Předpoklád­ám, že jde o důsledek velkého poměru pevných kontraktů na prodej pohonných hmot v České republice, které neumožnily zvednout cenu,“řekl šéf Čepra Jan Duspěva.

Pohonné hmoty v období mezi květnem a zářím naopak spíš vlivem levné ropy zlevňovaly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia