Lidové noviny

Zabití zvířete se prodraží

Zvířata a právo

- KRISTIÁN LÉKO

Pokud vám myslivec postřelí výstavního britského modrého kocoura, protože si ho splete s jezevcem, může ho to přijít draho. Odpovídá totiž i za náklady léčby, ačkoli mnohonásob­ně přesahují cenu zvířete.

Ještě do konce roku 2013 se české právo ke zmrzačení, nebo dokonce zabití domácího mazlíčka stavělo poněkud cynicky. Zvíře bylo chápáno jako věc, a tudíž bylo pro šoféra automobilu stejné přejet psa jako zahradního trpaslíka. Maximálně zaplatil majiteli pár tisícikoru­n – pořizovací cenu. léčení, a to i když podstatně přesahují cenu zvířete,“říká Bezouška. Advokát Petr Toman z kanceláře Toman, Devátý & partneři dodává, že toto právo má vlastník i tehdy, pokud zvíře později v důsledku zranění zemře. Jinými slovy, i pejsek, jehož jste zachránili z popelnice, má svou hodnotu. Minimálně náklady léčení na viníkovi můžete požadovat. Je ale logické, že vždy lze chtít jen náhradu účelně vynaložený­ch nákladů. Ty je navíc třeba dokázat, typicky fakturami od veterináře.

Právo navíc zná zvláštní pravidlo o takzvané ceně zvláštní obliby. Pokud myslivec vašeho kocoura zastřelil nikoli v důsledku omylu, ale úmyslně z nenávisti vůči vám, může odpovídat i za nemajetkov­ou újmu, pokud pociťujete ztrátu jako osobní neštěstí. Totéž pravidlo je možné uplatnit v případech, kdy soused záměrně otráví psa, který nepřetržit­ě štěká a už roky ho nenechá spát. „Podmínky jsou ale přísné. Vzhledem k tomu, že žádný český soud dosud takový případ nerozhodov­al, není v tuto chvíli jasné, jak budou soudy toto ustanovení vykládat,“komentuje novinku advokát Toman.

Kvůli úmyslnému zabití či zranění zvířete navíc může pachatel skončit i se záznamem v trestním rejstříku. A to v případě, kdy způsobená škoda převyšuje pět tisíc korun. Profesor Karel Eliáš, hlav-

Vlastník zvířete má právo na náhradu účelně vynaložený­ch nákladů na léčení zraněného zvířete. Viník je musí nahradit i tehdy, když zvíře následkům zranění podlehne.

Vlastník zvířete nicméně musí prokázat, kdo zranění způsobil, jak vzniklo a jaká škoda mu tím vznikla. V případě autonehody je vhodné zjistit jméno řidiče, zapsat si registračn­í značku vozidla nebo situaci nafotit. Pokud nevíte, kdo vám zvíře zranil, s náhradou škody se můžete rozloučit.

Kočka pod koly

Mnoho koček a psů každoročně zemře na českých silnicích. A to nejen na hlavních tazích, ale i v obytných zónách. Také u dopravních nehod platí popsaná pravidla odpovědnos­ti, ale je zde jeden velký rozdíl. „Vymáhat náhradu škody po řidiči je možné jen tehdy, pokud bylo zvíře usmrceno kvůli porušení povinností řidiče,“vysvětluje Toman.

Řidiče auta nelze vinit, pokud mu pes nebo kočka vběhnou přímo pod kola. V takovém případě za škodu na zvířeti neručí. Naopak jde-li třeba o obrovitého vlkodava a vozidlo je třeba opravit v servisu, šofér může chtít škodu zaplatit po majiteli. (Detaily ve spodním článku.)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia