Lidové noviny

Aby váš pes neskončil na pekáči

-

Kupní smlouvy na zvíře by vydaly na malá skripta. Především musíme rozlišovat, jestli si pořizujeme zvíře jen tak pro potěšení, typicky psa nebo kočku, nebo jestli k tomu potěšení chceme i třeba účast na výstavách, a kupujeme si tedy zvíře čistokrevn­é. Případně zvíře pro podnikatel­ské, hospodářsk­é a podobné účely, třeba plemenného býka či závodního koně. Anebo jestli si prostě kupujeme zvíře na zabijačku.

Ve smlouvě, chci-li vůbec nějakou psát (což závisí právě na důvodu pořizování zvířete a též na ceně), byměly být údaje, které zvíře pokud možno bezpečně identifiku­jí. Ideálně odkaz na nějaký chovný dokument. Pokud neexistuje, tak alespoň stručný popis, rasu, datum narození, případně fotografii. Rozhodně by tam měla být cena zvířete, a pokud si od něj slibuji nějaké speciální vlastnosti, pak jejich popis – třeba „dávič“.

Předám kočku, až odroste

Ve smlouvě by také měla být poznámka o tom, v jaké kvalitě pořizované zvíře je. Tedy typicky ujištění vlastníka, že je zdravé, případně jaké prodělalo nemoci, proti čemu bylo očkované a zda vyžaduje speciální péči.

Jako v jakékoliv jiné smlouvě je dobré uvést, zda byla cena zaplacena, případně jakým způsobem zaplacena bude, a zda již zvíře bylo předáno, což kupující podpisem na smlouvě stvrzuje, anebo zda bude předáno později, například až odroste.

Je-li předmětem smlouvy prodej speciálně cvičeného zvířete, třeba slepeckého psa, měla by smlouva obsahovat ujištění prodávajíc­ího, že zvíře je pro určitý účel cvičeno a případně i co v tomto ohledu umí.

Někteří prodávajíc­í pak ve smlouvách trvají na právu zkontrolov­at později, jak se zvířeti daří, a případně je odejmout, pokud by jeho životní podmínky nebyly vyhovující. Inspirací je pravděpodo­bně legendární případ inzerátu „Dám psa do dobrých rukou“. A ty dobré ruce ho poslaly rovnou na pekáč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia