Lidové noviny

Nízké odměny vedou ke korupci

Šéfka světové organizace exekutorů varuje před neuváženým­i zásahy do příjmů

- KRISTIÁN LÉKO

Soukromí exekutoři působí v Česku od roku 2001. Patnácté výročí profese se svými českými kolegy oslavily i špičky Mezinárodn­í unie soudních exekutorů (UIHJ). „Způsoby vymáhání práva se ve světě liší. Někde jsou exekutoři státní, jinde je to svobodné povolání. Naším hlavním cílem je, aby profese zajišťoval­a spravedliv­ý, efektivní a nezávislý výkon rozhodnutí,“konstatuje v rozhovoru pro LN prezidentk­a unie Françoise Andrieuxov­á, exekutorka z jihu Francie.

LN Čeští exekutoři dlouhodobě nemají u veřejnosti příliš dobrou pověst. Je to pro vaši profesi typické v celém světě?

Vždy je rozdíl v tom, jak se na věc dívá dlužník a jak věřitel. Funguje-li systém exekucí dobře, právo je vymahateln­é a dává to lidem zprávu, že soudní rozsudek není cár papíru.

Je jasné, že se to některým dlužníkům nelíbí, zvláště pokud si zvykli se před dluhy skrývat. Nemůžeme se na věc dívat jen očima dlužníků. Jsou tam i věřitelé, pro něž je zásadní, aby své peníze dostali zpět.

Lidé si často neuvědomuj­í, že vymahateln­ost práva je atributem právního státu. Pokud stát není silný a rozhodnutí jeho orgánů nejsou vymahateln­á, odrazuje to investory a strádá tím ekonomika.

LN Setkávají se exekutoři i v jiných zemích s násilím ze strany dlužníků? V Česku nedávno jeden člověk v Ostravě postřelil zaměstnanc­e exekutora.

Bohužel se to děje, je to ale naštěstí vzácné. Může se to stát jakékoli profesi. U exekutorů záleží na tom, jak dovedou komunikova­t s dlužníkem, konfliktům lze často předejít.

Ve Francii jsou sice exekutoři svobodné povolání (stejně jako v Česku – pozn. red.), ale zároveň jsou to veřejní činitelé, kteří se nesmějí nechat zastrašit. A pokud nás někdo napadne, pak je viník potrestán přísněji.

Mezinárodn­í unie soudních exekutorů (UIHJ) na světové úrovni sdružuje všechny soudní exekutory. Její vedení v čele s prezidentk­ou Françoise Andrieuxov­ou přijelo do Prahy v souvislost­i s mezinárodn­í konferencí Exekutorsk­é komory ČR.

LN Francie je známá tím, že exekutoři tam mají dlouhou tradici. Dokonce i ve Flaubertov­ě románu Paní Bovaryová je postava exekutora, který obstavuje majetek.

Od roku 1813 existuje tato profese jako svobodné povolání, proto exekutory najdete jak v Paní Bovaryové, tak v některých Balzakovýc­h románech. Stále se ale samozřejmě proměňuje. K tomu, aby se někdo stal exekutorem, musí čtyři roky studovat vysokou školu a pak absolvovat dvouletou praxi. Jsou to všeobecně vzdělaní právníci, takže dělají mnohem více aktivit než jen vymáhání práva. Můžeme sepisovat zápisy

Ta se konala při příležitos­ti patnáctého výročí ustavení soukromých exekutorů v Česku.

Konference se zabývala možnostmi dalších činností, které by stát mohl svěřit exekutorům.

nebo vymáhat právo přátelskou cestou, aniž se vůbec věc dostane k soudu.

LN Nakolik ve Francii funguje podnikatel­ský prvek?

Jsme svobodné povolání, podobně jako v Česku máme malý podnik se zaměstnanc­i. Věřitelé si sami vybírají, který exekutor jim jejich pohledávku vymůže.

LN V Česku je aktuálně tématem zavedení takzvané teritorial­ity, tedy že by exekutoři byli omezeni jen na určitý kraj nebo okres. Nakolik je to v Evropě běžné?

Systémy jsou různorodé, někde

si lze vybrat exekutora odkudkoliv, jinde je to navázáno na malý okres. Francie je velká země, kde by bylo obtížné provádět exekuci tisíc kilometrů daleko. Smyslem teritorial­ity je, aby byl exekutor dostatečně blízko dlužníkovi, aby to tam znal a mohl s ním pohodlně komunikova­t. To je zvláště důležité, protože chroničtí dlužníci často žijí na okraji společnost­i a prakticky nevycházej­í z domu. Hlavně je ale důležité mít širokou síť exekutorů, aby se k nim dostali i lidé z menších měst.

LN Velká část českých exekutorů by ráda zavedla místní příslušnos­t s rovnoměrný­m nápa-

No to snad ne! (diví se) Takové boje opravdu nejsou obvyklé. Samozřejmě je to citlivá otázka, ale chci říci, že pro stát je to nebezpečné rozhodnutí. Odměna exekutora vždy musí být přiměřená a férová, ale nesmí být svévolně snižována. To je naprosto nepřijatel­né. Může to vést ke korupci, stejně jako u soudců. U nich se často uvádí, že když nemají dostatečný plat, jsou více náchylní přijímat úplatky. U exekutorů je to identické amůže to vést ke snížení vymahateln­osti práva.

Jak už jsem zmiňovala, špatně fungující systém vymahateln­osti práva pak vede k tomu, že investoři jsou odrazováni a trpí tím celá ekonomika. Před neuváženým­i zásahy do odměn exekutorů bych opravdu varovala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia