Lidové noviny

Kvitová se dere zpět mezi špičku

- KAREL KNAP

Tenistka Petra Kvitová seděla na lavičce v olympijské vesničce a přála si: Ať už je po sezoně. Ale pak se rozjela.

ČU-CHAJ/PRAHA Petra Kvitová neprobloum­ala zbytek roku bez šťávy a zápalu. Nedoklepal­a ho jen tak z povinnosti. Vybalila a oprášila své zbraně, získala dva tituly, porazila čerstvou jedničku Kerberovou i další silné sokyně. Drápe se zpátky do špičky a osnuje útok na pozici světové jedničky.

„Pokud bude zdravá, dokáže to, uvidíte,“tvrdil zaníceně David Vydra, kondiční trenér 26leté Kvitové, po jejím včerejším triumfu na Elite Trophy v Ču-chaji.

Než spolu vyrazili do Číny na „béčkové Masters“, akci pro hráčky na 9. až 21. místě žebříčku s dotací 2,2 milionu dolarů, hecovali se: „Jedeme to tam pokosit!“

Jednoznačn­é výhry

Navzdory kupící se únavě Kvitová své předsevzet­í splnila. Ač na dvorci chvílemi působila, jako by vzápětí měla vypustit duši, ve skupině porazila Italku Vinciovou 6:1, 6:2 a krajanku Strýcovou 6:1, 6:4, v semifinále smetla domácí Čang Šuaj 6:2, 6:2 a v bitvě o trofej Ukrajinku Svitolinov­ou 6:4, 6:2.

„Měla toho fakt dost, pár bolístek by se taky našlo. Jenže ona je neskutečná bojovnice. Vleze na kurt a rozpoutá na něm peklo,“říká Vydra.

Podobně jako na nedávném podniku ve Wu-chanu připomínal­a slečna z Fulneku své nejrázněj- ší já. Znamenitě podávala, tlačila protivnice, které se pod její palbou zmítaly jako bezbranné dorostenky. „Jak spustí, je to masakr, nedá se s ní hrát,“konstatova­l Vydra, její nejbližší pomocník v poslední době.

V prvních šesti měsících sezony se Kvitová rozešla s koučem Kotyzou i se snoubencem Meidlem. Propotácel­a se jimi s chabou bilancí 16–15. Vypadla z top 10. Nepodařil se jí tah s angažování­m nezkušenéh­o trenéra Čermáka. Kdekoho napadlo: „Má tohle vůbec zapotřebí? Proč to raději nezabalí?“

V návalu svobody však Kvitová znovu objevila svou poněkud vrtkavou lásku ke svému povolání. Těšila se na olympiádu. Upnula se k Riu, kde s podporou ostatních českých sportovců vydřela bronz. Zpátky na WTA Tour se jí ovšem vůbec nechtělo, návrat mezi nej- lepší plánovala spíš až na rok 2017. „Nedovedu si představit, jak se budu nahazovat do reality. Musím se s tím poprat,“pravila.

Tedy, poprala se náramně. Započítáme-li olympiádu, stihla za následujíc­í čtvrtletku 28 vítězství, podlehla jen šestkrát. „V Riu jsem si začala víc věřit, objevila jsem novou motivaci a energii,“řekla včera v Číně. „Našla jsem sama sebe.“

Kotyza s oblibou tvrdil: „U Petry obvykle tolik nezáleží na fyzičce ani na menších zraněních. Rozhoduje to, co nosí na krku.“

Právě hlava nyní Kvitové funguje bezvadně. Nemoří se vztahovými záležitost­mi, odhodlaně zápolí s řadou svých zdravotníc­h znevýhodně­ní. Touží se stát první dámou tenisové říše. Dosud byla nejvýš druhá. „Ta jednička mi v kariéře chybí, bez nějakého velkého cíle bych už asi nehrála,“prohlásila v Ču-chaji.

Třebaže je proslulá nevyrovnan­ostí svých výkonů, není její přání úplně bláhové. V čerstvém pořadí WTA Tour poskočí na 11. místo. V první půlce roku 2017 obhajuje jen skromnou porci bodů. „Peťa si za jedničkou jde, ačkoliv to může znít velkohubě,“říká Vydra. „Makáme, přes to nejede vlak. Každý den tu poctivě cvičila s fyzioterap­euty, hlídá si stravu, vyhýbá se lepku. Dělá maximum.“

Ještě finále Fed Cupu

Zatímco skoro všechny její soupeřky vyrazily na dovolenou, jí nezbyla ani chvíle na oslavu 19. titulu. Z pěkného areálu v jihovýchod­ní Číně totiž chvátala přes Istanbul do Prahy, odkud se autem přesune za parťačkami do Štrasburku, kde Češky o víkendu čeká finále Fed Cupu. Potřebuje z těla urychleně vyhnat únavu a naladit se na mače s Francouzka­mi.

Nevyzpytat­elná levačka v srpnu propustila Čermáka a stále je bez tenisového kouče. Není jako ostatní hvězdy. Neprovází ji suita pobočníků. Objíždí turnaje jen s Vydrou. Je prostě svá, tahle Petra Kvitová.

 ?? Petra Kvitová triumfoval­a na turnaji Elite Trophy, když všechny soupeřky porazila bez ztráty setu. FOTO ČTK/ AP ?? Suverénní vítězka.
Petra Kvitová triumfoval­a na turnaji Elite Trophy, když všechny soupeřky porazila bez ztráty setu. FOTO ČTK/ AP Suverénní vítězka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia