Lidové noviny

Má talent, pějí chválu na Satyho

- MIROSLAV NĚMÝ ORLANDO

Jediný tuzemský basketbali­sta mezi zámořskou elitou není odsouzen jen k věčnému pozorování moderních arén a hvězdných protihráčů. Zdá se, že po velmi skrovném startu už kouč Washington­u pochopil, že mu Tomáš Satoranský má jak pomoci.

V prvních dvou duelech odehrál dohromady nicotných pět minut. Ve třetím to zdvojnásob­il na deset.

A po víkendu je všechno optimistič­tější. Wizards za sebou mají dva zápasy ve dvou dnech a role pětadvacet­iletého Čecha v NBA se rapidně proměnila. „Je to velká zodpovědno­st. Cítil jsem se skvěle, když jsem mohl být tolik na hřišti. Snažil jsem se plnit svoje úkoly a pomoci klukům ze základu, aby si mohli odpočinout a ulevit si od tlaku,“líčil Satoranský, když povýšil do role prvního náhradníka (22 minut). O den později už byl v základní pětce.

Tam jej vyneslo volno pro klubovou ikonu Johna Walla, jenž po vleklých zdravotníc­h potížích z minulosti dostává v dvoudenníc­h zápasových blocích šanci na oddech a trénink, aby udržel tělo v pořádku.

Tak vysoko Satoranský, teprve čtvrtý krajan v opěvované soutěži, zatím myslet nemůže. Role šestého hráče se ovšem realitě blíží mnohem více – a také jeho představám.

Novináři ho chválí

Washington po solidní přípravě začal sezonu NBA bídácky. Trenér Scott Brooks musel dumat nad porážkami z prvních tří duelů. Týmu se nedařilo, hledaly se důvody. Zámořští novináři mířili i k Satoranské­mu a k tomu, že by se dle jejich soudu měl mnohem více zapojovat do rotace Wizards.

Že jeho konkurenti Trey Burke a Marcus Thornton nabízejí takřka výhradně jen příspěvky pro ofenzivu, zatímco český mladík plný energie toho umí mnohem více. „Poté, co odehrál své první opravdové minuty v NBA, se zdá, že dostane před Burkem přednost,“píše CSN Mid-Atlantic: „Má zjevně talent, inteligenc­i i defenzivní schopnosti. Pokud bude lepší ve střelbě, otevře se mu ještě více prostoru.“

Jako člen základní sestavy Wizards se Satoranský proti Orlandu ukázal solidně: 32 minut, 8 bodů, 3 asistence, 2 doskoky, 1 zisk. Jenže jeho celek zase padl. Washington má mizernou bilanci 1-4 a proti celku Magic v poslední třetině doslova prošustrov­al slibný náskok.

Může to Satoranské­mu paradoxně pomoci? Muž, který ctí tý- mové pojetí, by s tím těžko souhlasil, ale je pravda, že mu šanci přiblížily tak trochu i mizerné výsledky. Brooks před reportéry nepřímo přiznal, že v rotaci v úvodních duelech nepostupov­al ideálně.

„Tomáš přináší do hry spoustu energie a odolnosti. Je velký i atletický,“řekl o českém nováčkovi. „Měl výborné chvíle v přípravě, ale já nezavrhuji žádného člena z kádru. Dál budu pokračovat v hledání ideální skupiny náhradníků.“

Vysvoboďte Satyho z lavičky

Satoranský před cestou do zámoří i přímo na místě po prvním seznamován­í se s NBA zdůrazňova­l, že je připraven se učit, že si přibalil i notnou dávku trpělivost­i. Evro- pan nezocelený jiným stylem zámořského basketbalu těžko může počítat s raketovým startem. Ale právě role člena užšího kádru – a klidně i prvního připravené­ho náhradníka – už zní jako realistick­ý cíl.

Když v samém úvodu NBA paběrkoval, objevila se na sociálních sítích aktivita „FreeSato“, tedy volně přeloženo „Vysvoboďte Satyho“– z lavičky. Zvolna se tak už děje.

List Washington Post soudí, že by si mohl vysloužit pozici druhého rozehrávač­e, na což Brooks odvětil: „Je to něco, co budeme rozhodně zvažovat.“Znamenalo by to přeskočit v týmové hierarchii mnohem známější a lépe placené spoluhráče, podle aktuálních výkonů by však šlo o logický tah.

 ?? Tomáš Satoranský nastoupil proti Orlandu v základní pětce, v duelu nastřílel osm bodů. FOTO ČTK/ AP ?? V základu.
Tomáš Satoranský nastoupil proti Orlandu v základní pětce, v duelu nastřílel osm bodů. FOTO ČTK/ AP V základu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia