Lidové noviny

Djokovič sesazen. Tenisu vládne Murray

- KAREL KNAP

PAŘÍŽ/PRAHA Z činů, které Andy Murray v uplynulých šesti měsících předvedl na tenisových jevištích, jde člověku hlava kolem.

Bezpochyby si zasloužil povýšení na pozici světové jedničky. O to je podivnější, jak se tahle historická událost v sobotu v Paříži přihodila. To bylo tak...

Skot Murray se v šatně připravova­l na semifinále s Kanaďanem Milosem Raonicem, jehož potřeboval porazit, aby svrhl z trůnu Srba Novaka Djokoviče.

„Probíral jsem si zrovna taktiku, když přišel Milos a oznámil mi, že nemůže nastoupit. Poblahopřá­l mi k postupu na první místo. Připadal jsem si zvláštně.“

Raonic vzdal, Murray pokročil do finále a o titěrných pět bodů (10 785 ku 10 780) předstihl Djokoviče.

Stal se 26. pánem žebříčku ATP od zavedení jeho počítačové verze v roce 1973. „Představov­al jsem si, že to dokážu na dvorci. Nevěděl jsem, jak mám reagovat,“řekl pro BBC Sport.

A tak se v aréně vydal na kurt a chvíli bavil obecenstvo aspoň výměnami se sběrači. „Ale co, nešlo jenom o dnešek, je to výsledek celoroční práce. Musel jsem dřít hodně tvrdě. Musel jsem vyhrát hodně zápasů,“citovala jej BBC.

Pravda, čistá pravda. Od května vyhrál 60 ze 65 zápasů a osm turnajů včetně Wimbledonu a olympiády. K tomu se ještě třikrát protloukl do finále. Po Roland Garros ztrácel na Djokoviče přes osm tisíc bodů, předevčíre­m jej těsně předstihl.

A v neděli – snad aby jeho vstup do dějin nepůsobil tak fádně – zvýšil náskok o dalších čtyři sta bodů, když ve finále přemohl sveřepě odolávajíc­ího Američana Johna Isnera 6:3, 6:7, 6:4. Než se v pondělí oficiálně stihne usadit na svatou tenisovou stolici, už se mezi fanoušky i znalci rozvířily diskuse o tom, zda na ní setrvá do konce roku.

Podle předběžnýc­h propočtů potřebuje na nadcházejí­cím Turnaji mistrů v Londýně skončit stejně či lépe než Djokovič.

Dva devětadvac­etiletí borci se s přispěním chátrající­ho zdraví veteránů Rogera Federera a Rafaela Nadala stali hlavními rivaly v ATP Tour. V posledních dvanácti měsících si rozdělili tři ze čtyř grandslamo­vých trofejí, olympijské zlato i titul z Masters.

Djokovič po červnovém dobytí poháru z Roland Garros trochu tělesně i duševně chřadl. Brzdila ho zranění, osobní potíže i ztráta motivace. Na halové akci v Paříži se po porážce od Marina Čiliče překvapivě poroučel už ve čtvrtfinál­e.

Vládu však Murraymu nepředal dobrovolně a hodlá si ji vzít zpět. Nicméně v úvodu příští sezony ho čeká těžká šichta, neboť obhajuje vítězství z Dauhá, Melbourne, Indian Wells i Miami.

Není snadné odhadnout, zda jejich rivalita nabere grády jako soupeření Borga s Connorsem, Lendla s McEnroem, Samprase s Agassim či Federera s Nadalem. V dohledné době však zřejmě hlavními hvězdami tenisového cirkusu zůstanou.

Murray si každopádně svého nanebevzet­í váží. „Je těžší stát se jedničkou než vyhrát grandslam,“řekl BBC. „Potřebujet­e držet výkonnost dvanáct měsíců, nejen dva týdny. Však nám historie ukazuje, že bylo víc grandslamo­vých vítězů než hráčů číslo jedna.“

Loni pomohl Británii k Davis Cupu. V únoru se stal otcem.

„Je to výsledek celoroční práce. Musel jsem dřít hodně tvrdě.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia